A Blue Gene-nel tarolt az IBM

Hirdetés

Tegnap frissült világ legerősebb számítógépes rendszereit rangsoroló toplista. A Top500-as listán – melyet a tudományos számításokat szimuláló Linpack benchmarkkal mért eredmények alapján a Mannheimi és a Tennessee-i Egyetem, valamint az amerikai Lawrence Berkeley National Laboratory munkatársai állítanak össze – az IBM mindent visz.

Az első helyen továbbra is az IBM BlueGene/L tanyázik, a változás csupán annyi, hogy az amerikai energiaügyi minisztérium Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumában található komputerfürt mérete a legutóbbi lista közzététele óta megduplázódott. A ma 136,8 teraflop (billió művelet másodpercenként) teljesítményre képes rendszer ráadásul még mindig csak félkész állapotban van, a teljesen kiépített fürt várhatóan hosszú ideig vezeti majd a számítógépes erőrangsort.


Listavezető Blue Gene/L egy darabja

Az IBM saját használatra épített, nemrég beüzemelt Blue Gene Watson rendszere azonnal a második helyet lőtte be magának a toplistán, teljesítménye 91,2 teraflop, míg a dobogó utolsó fokán az SGI Intel Itanium 2 processzorokkal felszerelt Columbiája áll (51,87 teraflop). Negyedik helyre szorult vissza a korábban évekig listavezető NEC Earth Simulator (35,89 teraflop), míg az ötödik pozíciót a barcelonai – szintén IBM-es konstrukció – Mare Nostrum foglalta el (27,91 teraflop), ezzel begyűjtve a legerősebb európai szuperszámítógép címet is.

Verhetetlen az IBM, javított az Intel

A legerősebb szuperszámítógépek zömét továbbra is az IBM szállítja: az 500-as listán szereplő gépek 51,8 százalékán a cég logója található. A legerősebb 10 szuperkomputer esetében is hasonló az arány, a top 10-ben hat rendszer az IBM-é, ebből öt épül Blue Gene-alapokra. A második legnagyobb gyártó a Hewlett-Packard, amely a gépek 26,2 százalékát, míg az összteljesítmény 13,3 százalékát szállította.

Ami a processzorok szerinti megoszlást illeti: 333 rendszerben dolgoznak Intel chipek – ami jelentős növekedés a tavalyi 287-hez képest –, 77-ben IBM Power processzorok, 36-ban HP PA-RISC, míg 25-ben AMD lapkák.

Azóta történt

Előzmények