Japán visszavág

Hirdetés

Már két és fél éve vezette a világ csúcsszámítógépeinek ranglistáját az NEC Earth Simulator névre keresztelt rendszere, amikor tavaly szeptemberben az IBM a Blue Gene/L-lel beelőzte. A Top500-as listán – melyet a tudományos számításokat szimuláló Linpack benchmarkkal mért eredmények alapján a Mannheimi és a Tennessee-i Egyetem, valamint az amerikai Lawrence Berkeley National Laboratory munkatársai állítanak össze – azóta még hátrébb kényszerült a japán klaszter, miközben az IBM csodamasinája még inkább elhúzott a mezőnytől. A japánok ezt már nem hagyják szó nélkül.


A jelenlegi listavezető Blue Gene/L egy darabja

A szigetország oktatási, kulturális, tudományos és technológiai minisztériuma tegnap bejelentette, hogy egy olyan szuper szuperszámítógép fejlesztésén dolgoznak, amely éppen 73-szor lesz gyorsabb, mint a Blue Gene/L most. Ez azt jelenti, hogy a tervek szerint 2010-ben üzembe álló rendszer 10 000 billió művelet elvégzésére lesz képes másodpercenként, azaz teljesítménye 10 petaflop lesz.

Az ambiciózus projekt – melyről a japán kormány augusztusban határoz majd – a tervek szerint nagyjából 700-900 millió dollárba kerül. A minisztérium többféle kutatáshoz is fel szeretné használni a rendszert, például szimulálná a világegyetem kialakulását vagy a különféle gyógyszerek emberekre gyakorolt hatását.

A ma még elképesztőnek hangzó teljesítményadatok azonban öt év múlva valószínűleg egyáltalán nem számítanak majd kirívónak. Az IBM és a Cray például szintén állami támogatással fejleszt olyan szuperszámítógépeket, melyek teljesítménye meghaladja az egy petaflopot. A ma listavezető Blue Gene/L jelenleg 136,8 teraflop (billió művelet másodpercenként) teljesítményre képes, ám még mindig csak félkész állapotban van, a teljesen kiépített fürt várhatóan közel kétszer ennyi lóerővel bír majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM
  • NEC

Azóta történt

Előzmények