Vegyen lakást online a Nemzeti Vagyonkezelőtől

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) szerdán jelentette be, hogy elindította elektronikus aukciós rendszerét. Az idei évben kizárólag ingatlanokkal bővülő adatbázisba jövőre már ingóságokat és üzletrészeket is töltenek majd fel.

A 29 millió forintból a T-Systems által fejlesztett portál használatához Ügyfélkapu regisztrációra, illetve adószám megadására és helyben megadott adatokra van szükség. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, „a vagyont nem felélni, gyarapítani kell”. Ezért a Vagyon törvényt módosították, hogy elindulhasson az MNV árverési felülete. Elmondta azt is, megközelítőleg 250 ezer vagyontárgy áll rendelkezésre, mintegy 12-13 milliárd forint értékben.

Nagy tételben, rugalmasan értékesítenék a közvagyont, erre ad lehetőséget az internetes felület. Egy régi tervünk valósul meg – mondta Dr. Halasi Tibor, az MNV igazgatóságának elnöke. Utalt arra is, hogy a korábbi, sokszor kritizált értékesítési modellhez képest az új rendszer átláthatóbb, költséghatékonyabb és rugalmasabb, miközben szélesebb rétegeket ér el.


[+]

Az árverések lebonyolítása során, ha az aukció utolsó öt percében érkezik licit, újabb öt perccel hosszabbítják meg a folyamatot – ezt már dr. Zsigó Anikó, az MNV Ingatlan Vagyonrendezési Igazgatója válaszolta kérdésünkre. Hivatalosan legalább 48 órán át tartanak majd az árverések, de az MNV munkanapokban számol, így legalább 10 munkanap áll majd a licitálók rendelkezésére.

Induláskor a sajtótájékoztatón 57 ingatlant említettek, az e-arveres.mnv.hu oldalon azonban 45 érhető el. Ebből 13 családi ház, 2 lakás, illetve 20 bel- és külterületi telek található. A meghirdetett ingatlan aukciók között böngészve találni 800 ezer forintos kikiáltási árral rendelkező csépai házat, de 1740 m2-es pécsi ingatlan is van, 25 milliós kikiáltási áron, 200 ezer forintos licitlépcsővel. Ez utóbbi egyébként műemlékvédelem alatt áll, és 25 szobával rendelkezik. Lehetőség van manuális, illetve automatikus licitre is, a beállított értékhatárig a rendszer önállóan képes emelni a tétet a következő ajánlható minimumösszeggel.

Az ajánlattevőknek árverési biztosítékot kell fizetniük, ami a kikiáltási ár 5-25 százaléka lehet. A lezárt aukciók, illetve a legmagasabb három licit megtekinthető az MNV oldalán, a licitálók egyedi azonosítószámával, ami minden árverésnél más és más.

Előzmények