Teleportálás Microsoft-módra: Holoportation

A videohívásra nem haraptak rá az emberek. Hogy mennyit változtat ezen a térbeli megjelenítés, néhány éven belül kiderül.

Hirdetés

A Különvélemény című film 2002-ben több olyan technológiai fejlesztéseket mutatott be a mozivásznon, amitől akkoriban még nagyon messze voltunk a valóságban. Azóta sok minden történt, lehet érintés nélkül, legyezéssel böngészni az okostelefonok egy részén, megjelent a Kinect, a Hitachi megpróbálkozott a bűntények elkövetését megjósoló rendszerrel, stb. A Microsoft Research Interactive 3D Technologies csapatának pénteki videója egy újabb, néhány éve még nagyon távolinak tűnő megoldást tett le a kiterjesztett valóság asztalára.

A Holoportation a világ különböző pontjain lévő embereket hozza egy tető alá, virtuálisan. A rengeteg kamerát és több számítógépet igénylő 3D rögzítési technika segítségével közel valós időben lehet modellezni, tömöríteni és továbbítani a képet, amit a másik oldalon egy AR szemüveg (jelen esetben nyilván HoloLens) viselője akár életnagyságban láthat viszont.

A videó azért is érdekes, mert a HoloLensen keresztül rögzített, valós képet is megmutatja, illetve láthatóak a digitalizált emberek is, ahogy például egy TV kijelzőjén, vagy egy VR szemüvegben látszanának, ha ez lenne a kísérlet célja. A Microsoft kutatói arra is figyeltek, hogy a "hívás" végeztével az események felvételről újra lejátszhatóak és kombinálhatóak legyenek, így akár más szemszögből, vagy egyszerre több felvételt keverve is újranézhetőek a korábbi események, illetve saját magunkat is alaposan szemügyre vehetjük a múltból.

Komoly hardverigényű megoldás
Komoly hardverigényű megoldás (forrás: Microsoft Research) [+]

A látványos demóból az is kiderül, hogy a Holoportation nem fog rohamléptekkel terjedni a háztartásokban (az elkövetkezendő egy-két évben semmiképp), mivel ehhez túl sok eszközre, helyre (és rengeteg pénzre) volna szükség. Azt viszont elképzelhetőnek tartjuk, hogy promóciós céllal épülnek majd ilyen közösségi "holografikus telefonfülkék", ahonnan telefonálhatnak, vagy térbeli üzeneteket rögzíthetnek az érdeklődők. Kíváncsian várjuk, mikor építi be a Microsoft a fejlesztést a Skype-ba.

Azóta történt

Előzmények