Saját digitális pénzzel teheti feleslegessé a kriptopénzeket az USA jegybankja

Jerome Powell, az amerikai jegybank elnöke szerint erős érv lenne a központi bank saját digitális pénze mellett, hogy megszüntetné az igényt a kriptopénzek és a stablecoinok iránt.

Érdekes kijelentéseket tett Jerome Powell, az amerikai jegybank elnöke.

Powell többek között arról beszélt, hogy erős érv lenne az amerikai jegybank saját digitális pénze mellett az, hogy egyszerűen megszüntetné az igényt a privát alternatívák, így a kriptovaluták és a stablecoinok iránt.

Powell szerint a központi bank által kibocsájtott digitális valuta sokkal életképesebb megoldás, mintha a fizetési rendszerben számos kriptopénz és stablecoin bukkan fel. Az elnök szerint ha van digitális amerikai valuta, akkor nem kellenek stablecoinok, nem kellenek kriptovaluták. Ez pedig a digitális amerikai pénz mellett szól, tette hozzá egy meghallgatáson.

Szeptember elején az amerikai jegybank külön vizsgálati anyagot ad majd ki a digitális fizetési piacról, amely Powell szerint kulcslépés lesz annak kapcsán, hogy eldöntsék, piacra dobnak-e egy jegybanki digitális pénzt.

A jegybank elnöke elmondta azt is, hogy szerint a kriptopénzek soha nem jelentenének fő fizetési formát Amerikában, a stablecoinok talán azoknál viszont valamivel elterjedtebbek lehetnének. Szerinte viszont azok kapcsán is sokkal több szabályozásra van szükség, mielőtt komolyabb szerephez jutnának a pénzügyi rendszerben. Hozzátette, hogy a szabályozási keretrendszer egyszerűen hiányzik a stablecoinok kapcsán, erre viszont szükség van, ha azok bármilyen szerephez is jutnak a pénzpiacon. Szerinte a kriptopénzeknél erre eleve nincs esély.

Hasonló véleményen van a jegybank kormányzója, Lael Brainard is, aki azt is hozzátette, ha túl sok stablecoin lesz a piacon, akkor a töredezetté váló fizetési rendszerek végül a háztartásoknak és a cégeknek okoznak károkat.

A szakértők szerint nagy viták vannak készülőben, ugyanis sok amerikai politikus szerint semmi szükség a jegybanki digitális pénzre – így nem egyértelmű, hogy lesz-e digitális dollár. Óvatos és kritikus elemzésekre készülnek, Powell pedig hangsúlyozta, hogy a projekt elindítása esetén a Kongresszussal és a nyilvánossággal is konzultálnak majd. Szerinte az USA számára fontosabb, hogy jól döntsön, mint az, hogy gyorsan cselekedjen.

Azóta történt

Előzmények