A digitális pénzek globális szabályozását szeretné Japán

A pénzügyi rendszer stabilitását féltve, diplomáciai kapcsolatok mozgósításába kezdett Japán azért, hogy globális szabályozás alá kerüljenek a digitális valuták.

A Reuters jelentése szerint Japán diplomáciai kapcsolatok mozgósításába kezdett azért, hogy a digitális valutákat globális szabályozások alá vonják. Állítólag a helyi kormány egyre jobban aggódik az újabb és újabb privát pénzek elburjánzása és pénzpiacra gyakorolt hatása miatt. Külön egység felügyelné a decentralizált pénzpiacot.

A G7 és a G20 már korábban komolyabb szabályozásokat követeltek, az egyeztetésekbe most a japán pénzügyi hatóság (FSA) is bekapcsolódott. A japán pénzügyminisztérium állítólag növeli a munkaerő-létszámát, a fentebb említett jelenség miatt. Egy neve elhallgatását kérő politikus azt mondta a Reutersnek, hogy Japán többé nem hagyhatja figyelmen kívül a dolgokat, ugyanis a digitális pénzek körül globálisan is nagyon gyorsak a történések.

A kormány törekvései állítólag összhangban vannak azzal, amit a japán jegybank akar. Utóbbi kísérletezik a digitális jen ötletével is, ami biztonságosabb megoldás lenne minden eddiginél (figyelembe véve a digitális euró és digitális dollár ötletét, ez nem meglepő).

A hatóságok állítólag a világ minden részén aggódnak amiatt, hogy a nagy kereskedőknél hagyományos banki szabályozások alá nem eső fizetési platformok jelennek meg, a privát digitális pénzek terjedésével pedig lecsökken a hatóságok befolyása a pénzügyi szabályozásban. Gyakran említik, hogy a gombamód szaporodó digitális pénzek töredezetté teszik a pénzügyi rendszert, továbbá az átláthatóság hiánya miatt a kriptopénzek hasznos eszközei a pénzmosásnak és adókerülésnek, teszik hozzá majdnem minden tájékozatóhoz. Mielőbbi szabályozásokat sürgetett a brit és az amerikai jegybank is az elmúlt hetekben.

Azóta történt

Előzmények