A kriptopiac gyors szabályozását sürgetik Amerikában

Elizabeth Warren szenátor ismét a kriptovaluták jelentette súlyos kockázatokról beszélt, és mielőbbi hatósági szabályozásokat sürget a fogyasztók és a pénzpiacok védelme érdekében.

Elizabeth Warren szenátor újra arra figyelmeztetett, hogy növekvő kockázatot és fenyegetést jelent a kriptopiac a fogyasztókra és a pénzügyi piacokra, az átláthatatlanság és a magas volatilitás miatt. Sérelmezte a szabályozások hiányát, ami szerinte fenntarthatatlan.

A több jelentős bizottságot vezető szenátor az amerikai tőzsdefelügyelet vezetőjének, Gary Genslernek címzett levelében elmondta az aggályait, és jelezte, hogy szükséges egy olyan törvény, amely mielőbb szabályozza a gyorsan növekvő piacot.

Július 28-ig várja a szenátor a SEC válaszát arra vonatkozóan, hogyan tudják megvédeni a fogyasztókat a kriptovalutákba történő befektetések és az azokkal való kereskedések esetében.

Áprilisban a kriptopénzek piaci értéke meghaladta a 2000 milliárd dollárt, az amerikai szabályozások azonban még mindig váratnak magukra. Ezt sérelmezi Warren, aki szerint az igény a kriptovalutákra és a kriptotőzsdék használata kilőtt; a szabályozások hiánya miatt azonban az átlagos befektetők a manipulátorok és a csalók játékszerei lettek.

A szabályozások hiánya szerinte veszélybe sodorja a fogyasztókat, a befektetőket, aláássa a pénzügyi piacok biztonságát, ezért a tőzsdefelügyeletnek és a Kongresszusnak teljes erővel kell válaszolnia a kockázatokra.

Mielőbbi szabályozásokat sürgetett korábban Jerome Powell jegybanki elnök és Janet Yellen pénzügyminiszter is, akik szerint a kriptovaluták veszélyt jelentenek a pénzügyi stabilitásra.

Gensler szerint a pénzügyi hatósági rendszer alá kellene vonni a kriptopénzeket, Warren pedig arról beszélt, hogy a hagyományos tőzsdéknél megszokott védelmek hiányoznak a kriptoplatformokról, és márciussal bezáróan 6 hónap alatt közel 7000 ember 80 millió dolláros veszteséget jelentett, csalások áldozataként.

A kriptopénzek iránti kereslet egyre emelkedik, a Coinbase szerint Amerikában 2021 első negyedéven 335 milliárd dollárra rúgott a kereskedési volumen, ami éves szinten tízszeres növekedést jelez.

Warren szenátor azt kérte a tőzsdefelügyelettől, hogy nézzék meg, mely kriptotőzsdék ássák alá a szabályozásokat, hozzák meg a befektetők védelmét szolgáló intézkedéseket, és nézzék meg, szükség van-e nemzetközi szabályozási együttműködésre. A szenátor véleménye szerint fenntarthatatlan, hogy a szabályozások hiánya miatt alapszinten sem védettek a befektetők.

Azóta történt

Előzmények