Még mindig nem tudni, hogy az USA-ban le lehet-e lőni egy drónt

Két éve folyik egy ügy, melytől sokan azt várták, hogy precedenst fog nyújtani, de egyelőre nincs még döntés.

Talán még emlékeznek a olvasóink a „drónvadász” 2015-ös történetére. Mint annak idején megírtuk, az év októberében bírósági meghallgatásra rendelték a William Merideth nevű, Kentucky államában élő férfit, ugyanis az év elején azért tartóztatták le, mivel lelőtt egy, a tulajdona fölött átrepülő drónt. Meredieth azzal védekezett, hogy a drón irányítója megsértette a magánélethez való jogát, amikor kukkolta családi életüket: „Jogom van a családom és a tulajdonom megvédéséhez” – foglalta össze röviden érveit. Az eljárást a rendőrség hivatalból indította meg, mert szerintük a férfi megsértette a fegyverhasználat helyi szabályait. Az illetékes bíró 2015 októberi határozatában kimondta, hogy ejti a William Merideth ellen felhozott vádakat, a férfi pedig közben virágzó kis üzletet épített a "drone slayer" hírnevére.

Ám a drón tulajdonosa, David Boggs nem nyugodott bele a döntésbe, és egy louisville-i szövetségi bíróságon megtámadta a döntést, és kérte annak megállapítását, hogy a drón nem járt tiltott területen, röptetője pedig – azaz Boggs – nem követett el törvénytelenséget.

A bíró pár napja hirdette ki határozatát, és ebben megszüntette az eljárást Merideth ellen – vagyis nem hozott döntést, így nem született precedens, ahogy sokan várták.

Az ügynek komoly tétje lett volna, ha ítélet születik, ugyanis egyelőre nem világos, jogilag tisztázatlan, hogy a szövetségi törvények alapján hogyan kell megítélni az ilyen eseteket: a legfontosabb, hogy állami vagy szövetségi-e az ügy, az FAA, a légi felügyelet illetékes-e, és ha igen, mennyire, de ezeken túli is: mikortól tekinthető a drónröptetés a magánszféra vagy -tulajdon megsértésének, illetve milyen törvényes reakciók adhatóak erre a helyzetre, például le lehet-e lőni a drónt, mindennek milyen következményei vannak stb.

Merideth jogosnak tartotta akcióját, Boggs ügyvédei kártérítésért pereltek. Ez utóbbiak elégedetlenek, és megfontolják a következő lépcsőt, az első fellebbviteli eljárást.

Azóta történt

Előzmények