Asztali Dell-gépekbe is kerülhet AMD-chip

Szeptemberre már AMD processzorral szerelt asztali pc is szerepelni fog a Dell kínálatában – állítja a Citigroup egyik elemzőjére hivatkozva a Reuters. Az elemző, Glen Yeung az ázsiai alkatrészgyártóktól származó infomációkra alapozta a feltevést, amelyet természetesen a Dell szóvivője, Jess Blackburn nem volt hajlandó kommentálni. Yeung feltevését támasztja azonban alá, hogy a Dell márciusban felvásárolta a játékosok körében népszerű pc-gyártót, az Alienware-t, melynek kínálatában több AMD processzoros modell is szerepel, és ennek révén a Dell könnyedén tudna belépő szinthez közeli, AMD-vel szerelt számítógépeket kínálni.

A Dell döntése, amellyel 22 évnyi exkluzív Intel-elkötelezettséget lezárva utat nyitott szervereiben az AMD Opteronjai előtt, nem segített a nehézségekkel küzdő Intelnek. A chipgyártó azért még így is a piac közel 80 százalékát birtokolja, de riválisa az utóbbi időben növelni tudta részesedését – természetesen az Intel kárára.

Ezek az események mind egy irányba mutatnak: komoly árcsökkenéshez az asztali gépekbe szánt processzorok piacán (lásd még a Prohardver! idevágó hétfői írását). Yeung rámutat: ha az Intel jelentékeny árcsökkentést hajt végre – amit az új generációs processzorok megjelenése előtti "raktárürítés" amúgy is indokol –, azzal hasonló lépésre kényszerítheti az AMD-t is, így nyomást gyakorolhat annak nyereségességére. Az elemző 8 és 61 százalék közötti árvágást jósol július végére.

Azóta történt

Előzmények

  • Beadta a derekát a Dell

    Megtörtént, amire a piac évek óta várt: a vezető PC-gyártó feladta kizárólagos Intel-pártiságát. AMD Opteronok a szerverekben.

  • Gyengélkedik az Intel

    Az elemzőket meglepték a várakozásokat alulmúló év végi számok. A negyedév győztese az AMD volt.