Újabb adatvesztési botrány az Egyesült Királyságban

Foglalkozás körében elkövetett vétséggel vádolják a konzervatívok brit kormányt, miután egy több mint százezer bűnöző adatait tartalmazó pendrive veszett el a PA Consulting tanácsadó cég jóvoltából. A parlament konzervatív tagjai szerint a belügyminisztérium alkalmatlan arra, hogy megfelelően védje a lakosság adatait, és előfordulhat, hogy az ügyben érintett 84 ezer angliai és walesi elítélt, a 10 ezer visszaeső bűnöző és a 30 ezer, az elmúlt évben több mint hatszor szabálysértést elkövető állampolgár is kártérítést követelhet majd az eset miatt.

A brit adatvédelmi hivatal szerint rendkívül aggasztó, hogy a kérdéses adatokat mindenféle titkosítás nélkül tárolták a cég munkatársai. A szigetország belügyminisztériumának szóvivője részletes kivizsgálást ígért az ügyben, és elmondta, hogy az adatokat eredetileg titkosított formában tárolták a kormányzati hivatal szerverén, a tanácsadó céget pedig a vizsgálat idejére megfosztották a honlaphoz való hozzáféréstől. A PA Consulting az adatok előkerítésének érdekében átkutatta az összes szóba jöhető épületet,  végignézték a biztonsági kamerák felvételeit is, azonban ez idáig nem jártak sikerrel. A pendrive az érintett állampolgárok nevét, címét, születési adatait, az elkövetett bűncselekményeket, valamint – akiknél már időszerű – a szabadlábra helyezés időpontját is tartalmazta.

Az ügy a sorozatos fiaskók mellett azért is különösen kínos a  kormányzat számára,  mivel ez a cég az elmúlt években összesen 240 millió font értékben kapott megbízást az állami hivatalokat illető különféle biztonságtechnikai megoldások véleményezésére, s őket szemelték ki arra is, hogy az új személyi azonosító kártya 20 milliárd fontba kerülő projektjében mint szaktanácsadók részt vegyenek.

Dominic Grieve, az ellenzék belügyekért felelős politikusa szerint a kormány felelőtlenségének nagyon komoly következményei lehetnek, mivel egyrészt igen komoly személyiségi jogokat sért az adatok felelőtlen kezelése, másrészt pedig, ha a bűnözők számukra kedvező ítéletet érnek el a bíróságon, akkor a tisztességes adófizető polgárokkal fizettetik meg az elkövetett hiba árát.

Mint arról lapunk már korábban többször is beszámolt, a szigetország az adatok biztonságát illetően nem áll a helyzet magaslatán. Tavaly a brit adóhivatal veszített el olyan adathordozókat melyek az országban nyilvántartott támogatásra jogosult családok adatait tartalmazták. Néhány hétre rá Richard Thomas adatvédelmi biztos az egész országra kiterjedő vizsgálatot indított, mivel kiderült, hogy rengeteg olyan weboldal jelent meg az interneten, ahol brit állampolgárok személyes, banki adatait lehet megvásárolni. A sorozatnak még ekkor sem lett vége, ugyanis körülbelül egy hónappal az adóhivatal fiaskója után a kormány olyan kínos közleményt volt kénytelen kiadni, melyben beismerték, hogy szerződött vállalkozói elveszítették hárommillió tanulóvezető személyes adatait. A negyedik komoly adatvesztési ügyre ez év áprilisában derült fényt, amikor a HSBC bejelentette, hogy még februárban elveszítettek Angliában egy olyan adattároló lemezt, amelyen körülbelül 370 ezer ügyfelük adatait rögzítették.

Bár az események után az érintett szervek és cégek bocsánatkérésekkel próbálták csillapítani a közhangulatot, de az, hogy az elmúlt szűk egy évben ez az ötödik alkalom, amikor jelentős mennyiségű adat szivárgott ki, illetve veszett el, valószínűleg törvényváltoztatásra, szigorúbb szabályozás bevezetésére adhat okot a szigetroszágban.

Azóta történt

Előzmények