Amit nem szabad: kecskére káposztát, britre merevlemezt bízni


Chapman az aukción vásárolt géppel
Forrás: www.mailonsunday.co.uk

Úgy tűnik, az Egyesül Királyság mind mélyebbre süllyed az adatvesztési botrányok keltette örvénybe. Az elmúlt egy év sorozatos skandalumai után a múlt héten derült ki, hogy a kormányzatnak dolgozó PA Consulting tanácsadó cég körülbelül százezer bűnöző, illetve szabálysértést elkövető polgár adatait veszítette el, tegnapelőtt pedig már arról írhattunk, hogy – bár még máig nincs biztos információ róla, mivel az érintett cég közleményben tagadta, hogy megtörtént volna – egy skót lap riportban számolt be arról, hogy a Best Western szállodalánc 8 millió vendégének adatait szerezték meg internetes bűnözők.

Erre már – ha szabad ilyet mondani egy ilyen komoly biztonsági kérdésben – csak hab a tortán az a tegnapi hír, hogy egy, az eBay aukciós oldalon vásárolt számítógép merevlemezén a vevő az American Express, a NatWest bank és a Royal Bank of Scotland körülbelül egymillió ügyfelének számlaadatait, telefonszámait, neveit és aláírásmintáit találta meg. Az ügyben azóta mind a brit informatikai biztos, mind az érintett pénzintézetek vizsgálatot folytatnak.

A vevő Andrew Chapman, oxfordi IT-menedzser volt, aki egy használt számítógépre licitált az eBayen, s ezt sikerült is megvásárolnia 77 fontért. Mint kiderült, a gép a Graphic Data nevű, különböző szervezetek pénzügyi adatait tároló cégé volt korábban. A vállalkozás a Mail Source szolgáltatócég tulajdonában van, akik szóvivőjük útján azt közölték, hogy elszigetelt esetről van szó, nem tudatos, jó szándékból eredő tévedés okozta a gép piacra kerülését, s tudják, hogy ki bocsátotta áruba, ám semmi okuk feltételezni, hogy visszaélés történt.

A brit informatikai biztosi hivatal képviselője már szigorúbban fogalmazott: ha kiderül, hogy az érintett cég megszegte az adatkezelési szabályokat, komoly retorziókra számíthatnak, illetve minél pontosabban szeretnék rekonstruálni a történteket, hogy a jövőben ilyesmi ne fordulhasson elő.

A becsületes Chapman jóvoltából a gép visszakerült a céghez, akik viszont a hírek szerint egy másik számítógépet is keresnek, melyet feltehetően ugyancsak az eBayen keresztül adtak el, s melyen esetleg szintén voltak bizalmas adatok.

Azóta történt

Előzmények