Hirdetés

2017. október 23., hétfő

Gyorskeresés

Új tulajdonos kezében a Skype

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

Lezárult a viharos akvizíció. A többségi tulajdonrészt megszerző csoportban ott vannak az eredeti cégalapítók.

Hirdetés

Az Ebay tegnap bejelentette, hogy sikeresen megszabadult a Skype többségi tulajdonrészétől. Az internetes aukciósház az üzletág körülbelül 70 százalékát a november elején bejelentett megegyezés szerint 1,9 milliárd dollár készpénzért és 125 millió dollár adósságpapírért egy magánbefektetői csoportnak adta el. Az új tulajdonosok között van a Skype-ot kitaláló Niklas Zennström és Janus Friis újabb vállalkozása, a Joltid Ltd., valamint a Netscape-alapító Marc Andreessen által frissen gründolt Andreessen Horowitz kockázatitőke-befektető társaság, illetve a Canada Pension Plan (CPP) állami nyugdíjalap.

A Skype létrehozói tőkével és szellemi tulajdonnal – a korábban általuk indított perben vitatott technológiák jogaival – is beszállnak a cégbe, melynek 30 százalékos kisebbségi tulajdonrésze az eBaynél marad. Zennström és Friis 14 százalékos részesedést szerez a vállalkozásban, és két posztot annak igazgatótanácsában. Amint arról korábban beszámoltunk, a duó egy licencperrel zsarolta ki magának a részesedést, miután az aukciósház a Skype kivásárlására tett ajánlatukat elutasította és egy rivális befektetői csoporttal állapodott meg az ügyletről.

A vételár alapján a Skype értéke 2,75 milliárd dollár. A 2003-ban alapított cégért annak idején összesen körülbelül 3,1 milliárd dollárt fizetett az Ebay, 2,6 milliárdot a felvásárláskor, 2005-ben, félmilliárdot pedig – az eredeti szerződésben szereplő, teljesítményfüggő vételáropcióként – két évvel később.

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.