Skype-olhatnánk a kliens nélkül is

Michael Arrington, a TechCrunch bloggere az elmúlt napokban többször is beszélgetett Jonathan Christensennel, a Skype egyik vezetőjével a népszerű VoIP- és üzenetküldő szoftver fejlesztői platformja körüli bizonytalanságokról, kiemelten fókuszálva a külsős fejlesztők jövőbeli szerepéről az alkalmazás életében; az interjúk apropóját az adta, hogy a cég gyér érdeklődésre hivatkozva néhány nappal ezelőtt lefújta a különféle kiegészítők írását lehetővé tévő Skype Extrák fejlesztői programot. A bejelentéssel egy időben a vállalat a jövőbeli együttműködésekkel kapcsolatosan megjegyezte, hogy a program kudarca ellenére nem kívánja rácsukni az ajtót a külsős fejlesztőkre – Christensen mostani szavai pedig megerősítik mindezt.

A menedzser – stílszerűen Skype-interjúban – azt mondta Arringtonnak, az Extrák projekt kukázása nem jelenti azt, hogy a Skype kihátrál egy „robusztus fejlesztői platform” ötlete mögül; sokkal inkább arról van szó, hogy a cég egy új generációs platformra fókuszál, mely remélhetőleg kiküszöböli majd elődje hiányosságait, s rengeteg lehetőséget kínál majd külsős fejlesztőknek arra, hogy a Skype szolgáltatásaira építsék fel szoftvereiket. Persze kérdés, a hangzatos marketingszövegen túl mire gondol Christensen, amikor új generációs felületet emleget.

A TechCruch úgy véli, a kulcs a Skype SDK felbukkanása lehet: egy szoftverfejlesztői csomag, melynek segítségével a külsős programozók mélyen bekukkanthatnak az alkalmazás motorházteteje alá. Innen már csak egy lépés a Skype-mentes Skype-hívások lehetősége, így a programra a jövőben szolgáltatásként és nem kliensszoftverként tekinthetnénk; más szavakkal, a harmadik féltől származó alkalmazások, sőt akár webes programok közvetlenül indíthatnának Skype-hívásokat anélkül, hogy a kliensszoftvert magát futtatnunk kellene a számítógépen.

Azóta történt

  • Nyílt forrású lesz a Skype linuxos kiadása

    A nyitásnak köszönhetően a különféle disztribúciókhoz lehet igazítani a népszerű klienst.

  • Véget ér a Skype-balhé

    Lapértesülések szerint a szolgáltatás kitalálói fogják visszavásárolni az Ebay üzletágát. Cserébe a pereket visszavonják.

  • Vége a Skype-háborúnak

    A szolgáltatás kitalálói kizsarolták maguknak a kisebbségi tulajdonrészt. Az alaptechnológia ezúttal az új tulajdonosok kezébe kerül.

Előzmények