Véget ér a Skype-balhé

A végéhez közeledik a Skype-ért folytatott háború – írja a New York Times. A lap az ügyet közelről ismerő forrásoktól úgy értesült, hogy a népszerű VoIP- és üzenetküldő alkalmazást kitaláló duó végül el fogja érni, amit a zsarolásként is felfogható licencperrel el akart érni: ismét tulajdonrészt szereznek a vállalkozásban. A jogvitát lezáró megállapodást már a héten bejelenthetik.

Hirdetés

A felek „optimisták a megegyezéssel kapcsolatban” – állította az egyik, neve elhallgatását kérő forrás. Aki szerint egy olyan megoldás formálódik, amelyben a Skype-ot létrehozó, majd 2005-ben az eBaynek eladó Niklas Zennström és Janus Friis újra „jelentős tulajdonrészt” szerez a vállalatban, feltehetően úgy, hogy az üzletágért 1,9 milliárd dollár készpénzt és 125 millió dollárnyi adósságpapírt megajánló magánbefektetői csoportból kigolyózzák a londoni Index Venturest. Ennek egyik partnere és tanácsadója az a Michelangelo Volpi, aki korábban a szintén a Zennström és Friis által gründolt Joost internetes tévé vezetője volt.

Friis és Zennström
Friis és Zennström: hátradőlhetnek? (Fotó: Joost wiki)

A részletek egyelőre nem világosak, így azt sem lehet tudni, hogy a Skype-alapítók mekkora részesedéshez jutnak majd, bár a New York Times forrásai szerint legalább egy poszt az övék lesz a cég igazgatótanácsában. A megegyezés feltétele az eBay és a felvásárlási ajánlatot benyújtó befektetői csoport elleni perek visszavonása.

Maguknak akarták

Jól értesült források szerint Zennström és Friis az év elején vissza szerették volna vásárolni a Skype-ot az Ebaytől – mely 2005-ben 3,1 milliárd dollárt fizetett a vállalkozásért –, és magántőke-társaságok bevonásával igyekeztek előteremteni a pénzt az ügylethez. Az aukciósház azonban nem fogadta el az ajánlatukat, amiben szerepe lehetett annak is, hogy az Ebay menedzsmentje nem ápol baráti viszonyt a duóval.

Az elutasítást követően a Skype-alapítók támadásba lendültek. Mint kiderült: a skandináv páros a Skype 2003-as elindítása előtt két évvel gründolt egy másik vállalkozást, amelybe kimentette a szintén általuk kitalált KaZaA és a későbbi Skype alapját adó peer-to-peer technológiát, és a mai napig ez a cég, a Joltid Ltd. rendelkezik a protokoll szabadalmaival és jogaival. Az Ebay is a Joltidtól licencelte a megoldást.

Mindenáron

Márciusban a Joltid váratlanul szerződésszegéssel vádolta meg az aukciósházat, és erre hivatkozva felmondta a licencszerződést. A huzavona akkor odáig fajult, hogy a felek az Egyesült Királyságban bíróság elé vitték az ügyet, amelynek tárgyalását 2010 júniusára tűzték ki. Szeptember elején aztán az Ebay bejelentette, hogy a Skype többségi tulajdonrészét eladja egy magánbefektetői csoportnak, mire Zennström és Friis az új tulajdonosaspiránsokra is kiterjesztette a pert, hogy meghiúsítsa az akvizíciót. A párost különösképpen felbőszítette, hogy a vevőnek jelentkező befektetői csoport élén a Joosttól menesztett Volpi áll, aki jól ismerhette a Skype kivásárlására vonatkozó terveiket.

A küszöbön álló megegyezésről szóló híradást sem az Ebay, sem Zennström és Friis nem akarta kommentálni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • eBay

Azóta történt

Előzmények