Hirdetés

Új szabályozás - olcsóbb ADSL

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa által ma kihirdetett úgynevezett „retail minus” szabályozás azt biztosítja, hogy az öt jelentős piaci erejű (JPE) szolgáltató – az Invitel, a Hungarotel, az Emitel, a Magyar Telekom és a Monortel – területén működő internetszolgáltatók felé a nagykereskedelmi ár megállapításának alapja az átlagos kiskereskedelmi ár lesz. Az így biztosított megfelelő árrés révén az NHH a szélessávú hozzáférések kiskereskedelmi versenyfeltételeinek javulását és az árak csökkentését várja az új szabályozástól.

Hirdetés

A piaci verseny szempontjából az egyik legfontosabb szolgáltatás, a lakossági előfizetők számára nyújtott 1 éves időtartamú, 1Mbps sávszélességű, letöltési korlát nélküli hozzáférés. Ennek országos nagykereskedelmi ára a határozattervezet szerint az értékelés alapjául szolgáló időszak (2005. I. félév) átlagos kiskereskedelmi árához (nettó 8013 Ft) képest átlagosan több mint 30 százalékos árrést biztosít a kiskereskedelmi piacon. Az árrés a Tanács szerint a kiskereskedelmi árak folyamatos csökkenése mellett is elegendő ahhoz, hogy a verseny az ADSL-szolgáltatások piacán élénküljön.

A határozattervezetben megállapított nagykereskedelmi ár mint árplafon működik, azaz az öt kötelezett szolgáltató – az egyenlő elbánás elvének betartása mellett – ennél olcsóbban is nyújthatja a szolgáltatást.

2005 végén Magyarországon közel 413 ezer ADSL hozzáférés volt az NHH adatai szerint. Az ADSL hozzáférések több mint 90 százaléka a Magyar Telekom és az Invitel szolgáltatási területén van. Ez a két szolgáltató eddig is biztosított kiskereskedelmi partnerei számára országos nagykereskedelmi hozzáférést. A most kihirdetett határozattervezet alapján a verseny elsősorban a másik három szolgáltató, a Hungarotel, az Emitel és a Monortel szolgáltatási területén fog erősödni és elsősorban itt lehet számítani a kiskereskedelmi árak csökkenésére is.

A nagykereskedelmi szélessávú hozzáférési szolgáltatásról 2005 őszén hozott határozat szerint az öt JPE szolgáltatónak a „retail minus” árazással, egypontos csatlakozással, országos nagykereskedelmi hozzáférést kell nyújtania az internetszolgáltatók számára. A most közzétett határozattervezeteket az EU Bizottság egy hónapig, az érintett szolgáltatók pedig 20 napig véleményezhetik, majd ezt követően a beérkezett vélemények figyelembe vételével hirdeti ki végleges határozatait az NHH.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények