Olcsóbb lesz a vezetékes telefonálás

Hirdetés

A szolgáltatók véleményének kiértékelését követően hatályba lépett a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) tanácsának még márciusban kihirdetett határozattervezete a vezetékes szolgáltatók ún. referencia összekapcsolási díjainak jelentős, 10–50 százalékos mérsékléséről. A lépés a lakossági tarifák csökkenését hozhatja – közölte az NHH pénteken.

A referencia összekapcsolási ajánlatok (RIO) jelentik a távközlési piacon működő szolgáltatók közötti nagykereskedelmi szerződések alapját. A verseny szempontjából a szolgáltatók RIO-iban szereplő forgalmi és ma már a verseny szempontjából még fontosabb egyszeri díjak jelentős csökkentésével a vezetékes piacon tovább erősödhet a verseny – magyarázta a döntés várható hatását Pataki Dániel, az NHH elnöke. Mint mondta, az NHH stratégiai céljainak megfelelően, az összekapcsolási díjak további csökkentésével mérséklődhetnek a szolgáltatások árai közötti indokolatlan különbségek, és újabb lendületet kaphat Magyarországon a számhordozás és a közvetítőválasztás elterjedése.

A szolgáltatókat az NHH tanácsa 2005-ös, a híváskezdeményezésre és hívásvégződtetésre vonatkozó határozataival kötelezte, nyújtsák be jóváhagyásra referencia összekapcsolási ajánlataikat. A tanács a március elején publikált határozattervezeteiben jelezte, hogy a forgalmi díjakat várhatóan 10-20 százalékkal, az egyszeri tételeket pedig esetenként több mint 50 százalékkal fogja csökkenteni. A határozattervezetekre beérkezett vélemények értékelése után most megszületett a végleges határozat.

Az egyszeri díjak jelentős csökkentése a szolgáltatók és így ügyfeleik számára a számhordozás, valamint a közvetítőválasztás feltételeit teszik kedvezőbbé. A 2004 június óta érvényes tarifákat felváltó határozatokban a tanács egységesítette az ajánlatokba foglalt szolgáltatásokat, és a szolgáltatók költségszámítása alapján jelentős mértékű árcsökkentésről döntött. A csökkentés nyomán a közvetítőválasztás egyszeri díja eltérő mértékben, de átlagosan mintegy 50 százalékkal, 1500 forintos szintre, a számhordozás díja pedig szolgáltatónként 30-40 százalékos csökkentéssel, 2600 forint alá csökken.

Az NHH adatai szerint a verseny élénkülését jelzi, hogy 2005 első negyedévében a hívásoknak még csak a 8,7 százalékánál, a negyedik negyedévben viszont már a 17,2 százalékánál vették igénybe az előfizetők a közvetítőválasztást. A hanghívások időtartamát nézve is egyre jelentősebb a közvetítőválasztás részesedése. Ez a mutató 2005 első negyedévében 9,2 százalékon, év végén pedig 16,3 százalékon állt. Összességében 2005-ben a vezetékes hálózatokból indított hanghívások közül mind a hívások darabszámát, mind az időtartamát tekintve közel 13 százalék volt közvetítőválasztásos forgalom részesedése.

Az NHH tanácsának határozata szerint a Magyar Telekom esetében a helyi hívásvégződtetési díjak átlaga 11 százalékkal, 1,47 forint/percre csökken. A Monortel díjai 26 százalékkal, átlagosan 2,25 Ft/percre, az Emitel tarifái 11 százalékkal, átlagosan 2,45 Ft/percre, az Invitel díjai pedig 20 százalékkal, átlagosan 2,31 Ft/percre csökkenek. Az ötödik jelentős piaci erejű vezetékes szolgáltató, a Hungarotel díjairól szóló határozat kihirdetése egy-két héten belül várható – áll a hatóság közleményében.

Azóta történt

Előzmények