Tovább csökkenhetnek a vezetékes tarifák

Hirdetés

Az Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa nyilvánosságra hozta határozattervezeteit, melyek nyomán esetenként 10-50 százalékkal csökkennek négy jelentős piaci erejű vezetékes szolgáltató referencia összekapcsolási díjai (ezek adják a szolgáltatók közti elszámolás alapját). A díjak jelentős csökkentésével a távközlési vállalatok kedvezőbb ajánlatokkal jelenhetnek meg a piacon – áll az NHH ma kiadott közleményében.

A most közzétett határozattervezetek szerint a Magyar Telekom esetében a helyi hívásindítási és -végződtetési díjak átlaga 11 százalékkal, 1,47 Ft/percre csökken. A Magyar Telekomhoz hasonlóan költségmodellt alkalmazó Monortel esetében a díjak 26 százalékkal, átlagosan 2,25 Ft/percre, az Emitel esetében pedig 11 százalékkal, átlagosan 2,45 Ft/percre csökkenek. Az Invitel élt azzal a határozatban foglalt lehetőséggel, miszerint költségmodell benyújtása nélkül elfogadja, hogy díjai a Magyar Telekom jelenleg hatályos RIO-díjainak 1,4-szeresére csökkenjenek, így esetében a forgalmi díjak 20 százalékkal 2,31 Ft/percre mérséklődnek.

A verseny szempontjából a forgalmi díjaknál is nagyobb jelentőségű egyszeri díjak esetében a hatóság egységesítette a RIO-ajánlatokba foglalt szolgáltatásokat, és a szolgáltatók költségszámítása alapján jelentős mértékű árcsökkentésről döntött. A csökkentés nyomán a közvetítőválasztás díja szolgáltatónként eltérő mértékben, de átlagosan mintegy 50 százalékkal, 1500 forintos szintre, a számhordozás díja pedig szolgáltatónként 30-40 százalékos csökkentéssel 2600 forint alá csökken.

Az egyszeri díjak jelentős csökkentésével a szolgáltatók a számhordozás, valamint az ügyfelek számára akár a hívásirányonként eltérő szolgáltató igénybevételét lehetővé tevő közvetítőválasztás révén kedvezőbb ajánlatokkal jelenhetnek meg a piacon. Az NHH adatai szerint 2005 első három negyedévében a vezetékes hálózatokból indított beszédcélú forgalmon belül a közvetítőválasztással lebonyolított forgalom aránya meghaladta a 10 százalékot. 2005 harmadik negyedévében ez az arány közel 14 százalékos volt, ami azt jelenti, hogy minden hetedik helyhez kötött beszédperc közvetítőválasztás útján történt.

A határozattervezetek – miután azokat a piaci szereplők véleményezték – várhatóan egy hónap múlva válhatnak hatályossá, és a 2004. június közepe óta érvényes díjakat váltják fel. A most közzétett határozattervezetek nem érintik a szintén jelentős piaci erejű és referencia összekapcsolási ajánlat kialakítására kötelezett Hungarotel tarifáit. Ezek elfogadása vagy kihirdetése néhány héten belül várható.

Azóta történt

Előzmények