Új piacokra tör az ADM Kft.

A jövő év első felében új termékkel jelenik meg a magyar piacon a dokumentumkezelésre szakosodott ADM Informatikai Kft. A cég mostanáig elsősorban a nagyobb vállalatok számára teljesített megbízásokat, például számlák, számlázási rendszerek komputeres megjelenítését végezték, azaz szkenneléssel és az információk digitalizálásával számítástechnikailag is kezelhetővé tették az addig csak papíron létező dokumentumokat.

Az elektronikus dokumentumkezelési (EDMS) piac pontos definíciója persze ennél sokkal bonyolultabb: a dokumentum-menedzsmenttel kapcsolatos infokommunikációs termékek és szolgáltatások széles körét takarja (szoftverfejlesztés, -bevezetés, kapcsolódó szolgáltatások értékesítése, berendezések, szkennerek, vonalkódolvasók gyártása és forgalmazása).

A magyar EDMS-piac az ADM becslése szerint 10 milliárd forintra becsülhető, ebből a mintegy harminc főt foglalkoztató, magyar tulajdonban lévő cég mintegy 250 millió forintos forgalmat tudhat a magának. A cég nyeresége 35 millió forint körül van – tudta meg a NAPI Gazdaság egy nemrégiben rendezett sajtóbeszélgetésen Csendes Balázs ügyvezető igazgatótól.

A piacon a legfőbb konkurensek közé tíz cég tartozik, köztük a Montana, a Grepton, az Icon, a KFKI Isys, a SZÜV és az IBM. Érdekes az ADM kapcsolata a HP-val: ezzel a céggel sokszor riválisként vesznek részt a tendereken, de gyakran beszállítóként együtt is működnek az amerikai multival.

Az ADM vezetője nemcsak a kis- és középvállalkozások felé való nyitást hangsúlyozta. Kiemelte, hogy szeretnék immár több országra is kiterjeszteni tevékenységüket. Megvizsgálták például a szlovén piacot, Bulgáriában pedig éppen most zajlik két olyan tender is, amelyre az ADM Kft. is beadta ajánlatát.