Új internetes bűnügyi fogalom született: a web-rage


Paul Gibbons

Az internet ugyanolyan közösségi terep, mint az összes többi offline tér, s a világhálóval egyidős az internetes bűnözés. A különféle csalásokról, visszaélésekről, prostitúcióról és egyebekről szóló híradásokat már megszoktuk, ám most egy olyan (egyébként hétköznapi, kocsmai szintű konfliktusból fakadó) ügyben ítélkezett az angol Old Bailey, a központi bűnügyi bíróság, amely az internetnek köszönheti létrejöttét – s a dolog csak ezért érdemel egy kis figyelmet, bár az ítélet kihirdetése után néhány órával gyakorlatilag a teljes online sajtó beszámolt róla.

­Egy brit állampolgárt a bíróság ma két és félévi börtönre ítélt egy bűnvádi eljárás során, melyet a szigetország történetében az első „webdühből” (web-rage) elkövetett bűntényként tartanak számon.

A londoni Paul Gibbons bevallotta, hogy 2005 decemberében megtámadta John Jonest azok után, hogy egy, az iszlámról szóló vita számára megnyitott chatszobában durván összekaptak. A vita durvaságára jellemző, hogy a bíróságon Gibbons azt állította, azért kapta fel a vizet, mert Jones gyerekek molesztálásával vádolta. A szóváltás ezek után elfajult, s Jones egy alapos veréssel is megfenyegette Gibbonst. Később a most elítélt férfi néhány barátjával együtt csákánnyal és machetével felfegyverkezve kereste meg elégtételért a későbbi sértettet Essexben, a lakóhelyén. Jones késsel védekezett, ám Gibbons ezt elvette tőle, s a torkának szegezve „megsértette a bőrét körben a nyakán”.

Richard Hawkins bíró „felettébb szokatlan”-nak nevezte az eset körülményeit, s a nagy nyilvánosságot kapott ügy a brit sajtóban az első olyan bűntény elnevezését kapta, melyet egy webes interakcióból fakadó indulat nyomán követtek el.

Jean-Marc Bazzoni, az essexi rendőrség hadnagya szűkszavúan csak annyit nyilatkozott, hogy ebből az afférból is világosan látható, hogy veszélyes lehet a valódi személyes adatokat megadni chatelés közben.

Azóta történt

Előzmények