A gyerekek nem elég óvatosak az interneten

Hirdetés

Az idén a mai napra esik az Európai Unió által életre hívott Biztonságosabb Internet Napja. Ebből az alkalomból hozta nyilvánosságra a UPC és a biztonságos netezést propagáló Insafe a fiatalok internetes viselkedését vizsgáló felmérésének első eredményeit. A több mint 12 ezer résztvevő bevonásával készített páneurópai vizsgálat feltárja, hogy a fiatalok milyen személyes adatokat adnak meg a weboldalakon, hogyan chatelnek, miként kezelik az e-mail üzeneteket, illetve a veszélyeket rejtő programokat és webhelyeket. A felmérés tanulsága szerint a 15-17 éves korcsoport a legveszélyeztetettebb, ezért a biztonságos internetezés módszereit ebben a korosztályban szükséges a leginkább tudatosítani.

Az Európai Parlament és az Európa Tanács 1999-ben többéves közösségi cselekvési tervet fogadott el a biztonságos internethasználat elősegítése érdekében (EU Safer Internet programme) azzal a szándékkal, hogy felvegye a harcot a sértő és illegális online tartalmakkal szemben. Magyarországon a 2003 decemberében az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum), a Magyar Tartalomipari Szövetség (Matisz) és a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) által gründolt Barátságos Internet Fórum (BIF) képviseli a program céljait.

A válaszadók – különösen a 10-18 évesek – a felmérés szerint óvatosak az azonnali üzenetküldő (IM) szolgáltatások használatakor: 56 százalékuk elutasítja az ismeretlenektől érkező meghívásokat. Ugyanakkor az összes válaszadó 56 százaléka teljes körű leírást ad magáról az új barátokkal való kapcsolat kialakítására szolgáló közösségi oldalakon és akár magánéleti részletekkel is szolgál. A többség (53%) szintén valós személyes adatokat ad meg akkor, ha egy online játékra regisztrálni kell, csupán 36 százalékuk használ ilyenkor fiktív adatokat.

A kutatásból az is kiderül, hogy a fiatalok 73 százaléka tesz valamilyen óvintézkedést, amikor találkozóra megy egy interneten szerzett új ismerőssel. Ugyanakkor a 14-17 évesek körében gyakoribb az ilyen találka, így ők fokozottabban érintettek ennek veszélyeiben is. Biztató, hogy az online vásárlások fizetési módszereire vonatkozó kérdésre a megkérdezettek 83 százaléka azt válaszolta, hogy engedélyt kér a szüleitől a bankkártyás fizetésre.

A felmérés szerint a fiatalok 44 százaléka egyszerűen nem vesz tudomást az ismerős e-mail címéről érkező szex- vagy erőszakos tartalmú képekről. Több mint egyharmaduk (36%) felhívja szülei vagy tanára figyelmét ezekre, de 29%-uk nem tudja, mit tegyen ilyen helyzetben. Az eredmények arra figyelmeztetnek, hogy miközben a tízéveseknek még 60%-a vonja be az idősebbeket, ez az arány gyorsan csökken az életkor előrehaladtával. A 17 éveseknek már csak kevesebb mint 30%-a mutatja meg a kéretlenül érkezett képeket szüleinek vagy tanárainak. A tíz év felettiek 35%-a továbbítja ezeket a szórakoztatónak talált a képeket a barátainak.

A felmérést készítők szerint az eredmények azt mutatják, hogy a fiatalok közül a 15-17 éves korcsoport intenzívebben használja a digitális technológia áldásait, ám ezzel egyben nagyobb kockázatot is vállalnak más korcsoportoknál. A biztonságos internetezés tudatosításának ezért elsősorban erre a korosztályra kell összpontosítania, különös tekintettel a közösségi oldalak használatában rejlő veszélyekre.

Azóta történt

Előzmények