Irányváltás az Ubuntunál: Unity helyett GNOME

A koncepcióváltás mögött az sejlik fel, hogy ma már rossz döntésnek minősítik a Unity erőltetését.

Mark Shuttleworth, a Canonical alapítója bejelentette, hogy megváltoztatják az Ubuntu Linux fejlesztési irányait, így a jövőben a Unity 8, a telefon és a konvergencia helyett a felhőtechnológiákra és az IoT világára fognak koncentrálni – ennek része lesz az is, hogy Unity felület helyett az Ubuntu 18.04 LTS-től kezdve újra a GNOME lesz az alapértelmezett.

Shuttleworth hangsúlyozza, hogy az irányváltás nem jelent nulláról kezdést, mivel a felhő és az IoT már eddig is kiemelt szerepet játszott a Canonical tevékenységében, sőt az utóbbi időkben ezek a szegmensek teljesítettek a legjobban, az Ubuntu Linux itt meghatározó piaci szereplő.

Ugyanakkor a változás nem lesz fájdalommentes, mivel a Canonical rengeteg erőforrást fordított mobil eszközök és a PC-k számára fejlesztett Unity felület javítására, tökéletesítésére, ám – ahogy az alapító bevallja –, ez téves koncepció volt, mivel a kívánt konvergencia és innováció helyett a töredezettség erősödött.

Shuttleworth megírja, hogy bár nem dolgoznak a jövőben okostelefonos fejlesztésen, a desktop továbbra is kiemelt szerepet kap, fejlesztenek, továbbra is támogatják.

A bejelentésnek igen vegyes a fogadtatása a nyílt forrású közösségben: egyes fejlesztők fájdalommal vették tudomásul, mások kiváló üzleti és koncepcionális döntésnek tartják.

Shuttleworth összefoglalója szerint a vállalat fejlődésének kulcselemei a jövőben a desktopok, szerverek és VM-ek számára fejlesztett Ubuntu, a felhős technológiák (OpenStack, Kubernetes), a felhős szolgáltatások (MAAS, LXD, Juju, BootStack), az IoT és az Ubuntu Core lesznek.

Azóta történt

Előzmények

  • Ma jelenik meg az Ubuntu 15.10

    Az új változat egy nappal az Ubuntu 11. születésnapja után jön ki.