Bemutatkozik a GNOME 3.24: Portland

A 3.24 a GNOME 3 legújabb verziója, és a közösség féléves kemény munkájának eredménye. Jelentős új szolgáltatásokat tartalmaz, valamint számos apró javításokat és továbbfejlesztéseket.

Az éjjeli fénytől a fényképekig

A kiadás összesen 28459 módosításból áll össze, amelyet nagyjából 753 hozzájáruló készített - írják az FSF.hu összefoglaló cikkében, melyet az alábbiakban közlünk.

A 3.24 a „Portland” nevet kapta a tavalyi LAS GNOME csúcstalálkozó tiszteletére, amely az Oregon állambeli Portlandben tartottak meg.

Éjjeli fény

Éjjeli fény
[+]

Ez egy új funkció, amely a napszak szerint változtatja a kijelzők színét. Esténként a képernyő színének melegebbé tételével segíthet megelőzni az álmatlanságot és a szem megerőltetését.Az új funkció a kijelző beállításaiban engedélyezhető. A képernyő színe a földrajzi helyének napkelte/napnyugta idejét követi, de beállítható egyéni ütemezés szerint is. A felső sáv jelzi, amikor a funkció aktív, és a rendszermenü lehetővé teszi az átmeneti letiltását. Az Éjjeli fény X11-gyel és Wayland alatt is működik.

Átalakított Beállítások

Beállítások
[+]

A Beállítások alkalmazás három területén találkozhatunk a kinézet változásával a GNOME 3.24-ben: Online fiókok, Nyomtatókat és a Felhasználókat, mindegyiknél a megjelenítés finomítása történt meg. A nyomtatóbeállítások mostantól ránézésre jobb áttekintőt nyújt az egyes nyomtatók helyének és tintaszintjének megjelenítésével anélkül, hogy beleásnánk magunkat a menübe. Az Online fiókok tisztább elrendezést kapott, és látványosabban jeleníti meg, hogy mely fiókok állíthatók be. A Felhasználók egy új „körhinta” váltót kapott, és összességében jobb elrendezésű lett.

Receptek

Receptek
[+]

A Receptek egy teljesen új alkalmazás a GNOME-hoz. Közösségi projektnek szánják, mert az alkalmazás a GNOME közösség tagjai által közzétett receptek gyűjteményét tartalmazza. A Recepteknek már most széleskörű funkcionalitása van, beleértve:

  • saját receptek hozzáadása és szerkesztése
  • bevásárlólisták exportálása és nyomtatása
  • mennyiségek módosítása az adagok száma alapján
  • receptek megjelölése későbbi elkészítéshez, vagy azok hozzáadása a kedvencekhez
  • jegyzetek hozzáadása a receptekhez
  • kihangosítható főzési utasítások mód

Aki saját receptet szeretne közzétenni, az a közreadási útmutatóban talál tájékoztatást.

Feljavított értesítési terület

Értesítési terület
[+]

Az értesítések listája egyszerűbb, letisztultabb elrendezésű lett, amely könnyebbé teszi a korábbi értesítések olvasását, ezzel párhuzamosan az előkerült hibákat is kijavították. Az időjárási információkat is integrálták az értesítési területbe:. ez jeleníti meg a napi előrejelzés egyszerű összegzését ahhoz a helyhez, amely az Időjárás alkalmazásban be van állítva (ez követheti az aktuális földrajzi helyét, vagy beállítható kézzel is egy adott helyre).

Továbbfejlesztett webböngésző

Böngésző
[+]

A Web, a GNOME böngészője számos továbbfejlesztést kapott a GNOME 3.24-ben. Több jelentős megjelenési javítás teszi egyszerűbbé az alkalmazás használatát: az új címsáv megoldja az előző felület számos használati problémáját, és új előugró ablak jeleníti meg a nyitott lapok listáját, megkönnyítve a navigációt, amikor sok nyitott lapja van.

A könyvjelzők használata is átdolgozásra került egy új, egyszerű, egykattintásos felülettel az oldalak könyvjelzőzéséhez, egy könyvjelző előugró ablakkal a könyvjelzők gyors eléréséhez, és új felülettel a könyvjelzők egyszerű rendszerezéséhez.

A 3.24 számos adatvédelmi fejlesztést is tartalmaz:

  • egy új, kiemelkedőbb figyelmeztetés biztosítja, hogy felismerje a nem biztonságos jelszómezőket
  • a böngészési tevékenység követése ellen további védelem került be az EasyPrivacy használatával
  • az új személyes adatok párbeszédablak lehetővé teszi a követési adatok megtekintését és törlését, beleértve a HTML helyi- és munkamenet-tárolóit, az IndexedDB és a WebSQL használatát. Ez hasonlít a sütikhez, de sokkal hatékonyabb, és más böngészők nem teszik lehetővé ezek megtekintését és törlését. A személyes adatok párbeszédablak lehetővé teszi a lemez gyorsítótárának, a memória gyorsítótárának és a kapcsolat nélküli webalkalmazások gyorsítótárának törlését is

Végezetül: a Web legfrissebb verzióját továbbfejlesztették az űrlapok felismerésének terén, lehetővé téve a jelszavak mentését több weboldalon is.

Fényképek

Fényképek
[+]

A Fényképek mostantól sokkal jobb áttekintést biztosít a képekről. A bélyegképek nagyobbak és átméreteződnek az elérhető hely kitöltése érdekében. Továbbfejlesztésük eredményeként immár jobb minőségűek és mindig naprakészek.

Az egyéb fejlesztések a következők:

  • új expozíciós és fekete szín szerkesztő eszközök
  • a Fényképek mostantól értesítést jelenít meg, ha az általa használt online fiókok bármelyike odafigyelést igényel
  • a GPS helyzeti információk mostantól láthatók azoknál a fényképeknél, amelyek rendelkeznek ilyennel

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények