Több, mint pletyka: nagy dobásra készül a Canonical

Már a múlt héten terjedtek szóbeszédek, de egyre több jel mutat arra, hogy a vállalat alapítójának még a feltételezettnél is nagyobb szabású tervei vannak.

Nemrég az IT café is beszámolt Mark Shuttleworth, a Canonical alapítójának bejelentéséről, melynek lényeg az volt, hogy egyrészt a felhő és az IoT felé fordulnak, a többi fejlesztés másodlagos lesz, másrészt egy nagy kísérlet után visszatérnek a GNOME-hoz.

Hirdetés

Ám már akkor is pletykálták, hogy ezek csak egyedi elemek, Shuttleworth sokkal többet tervez.

Úgy tűnik, ezek a pletykák nem voltak alaptalanok, mivel annyi már biztosan kiderült, hogy az alapító idén júliusban visszaveszi a vezérigazgatói posztot, melyet 2010-ben adott át Jane Silbernek. Jane Silber ugyan kiváló vezető, de – ahogy a szaklapok megállapítják – „csak ennyi”, vagyis professzionálisan el tud irányítani egy nagyvállalatot, vannak önálló elképzelései is, de nem tartozik a nagy koncepcióalkotók közé, akik mások által elutasított kockázatokat is vállalnak, hogy új útra lépjenek (a ZDNet a Steve Jobs – Tim Cook párhuzamot hozza).

Mark Shuttleworth viszont biztosan ilyen, és a CEO szerepbe való visszatérése azt mutatja, hogy nagy tervei vannak – melyeket persze arra a kitartó, alapos és eredményes munkára épít, mellyel a jövőben is az igazgatótanács tagja maradó Silber pl. a nagyvállalati szegmensben és a felhőpiacon vezető kiszolgálóvá tette az Ubuntu Linuxszal a Canonicalt.

Shuttleworth friss bejelentésében ugyan hangsúlyozza, hogy a desktop szegmens továbbra is kiemelt terület marad, de nagyon úgy tűnik, hogy ez inkább marketing – valóban figyelnek rá, hiszen sokmilliós piacról van szó, csalódást nem akarnak okozni, de valószínűleg rájöttek, hogy a Windows egyeduralmát e szegmensben nem lehet még megtépázni sem, így a desktop Ubuntu helyzetét stabilizálva és fenntartva, üzletileg motiválva más utat választanak, mely jelenleg igen ígéretesnek tűnik.

Ám a felhő és az IoT nemcsak technológiailag más – erre fel vannak készülve –, hanem üzletileg is, így – és itt jön a még meg nem erősített, nagy jelentőségű információ – a külső befektetőktől eddig elzárkózó Shuttleworth állítólag kilépne a tőzsdére, és a zártkörű helyett a nyilvánosan működő részvénytársaság formát választaná a vállalatnak, hogy befektetőket nyerjen.

Ez ma még csak pletyka, még ha megalapozottnak tűnik is – de júliusban kiderül, mennyi alapja volt.

Előzmények