Kegyelmet kapott a tolvaj Google-mérnök

A távozó elnökök szokásos gesztusa a kegyelmek kiosztása. Snowden nem kapott.

Az Egyesült Államok egyik legnagyobb ipari kémkedési ügyének számított a volt vezető Google-mérnök, Anthony Levandowski története.

Az eseményekről és a történésekről az IT café is többször beszámolt. Csak a fő elemeket kiemelve: a már a Google-nál (pontosabban: az önjáró autók fejlesztésével foglalkozó Waymónál) is kétes üzelmeket folytató mérnök 2015-ben hagyta el a Waymót, és ezek után önvezető kamionokat fejlesztő saját vállalkozást alapított Otto néven, melyet az Uber 2016-ban közel 700 millió dollárért vásárolt meg, a mérnök pedig az Uber alkalmazottja lett. Ebben még nincs semmi különös, ám Levandowski a Waymótól történt kilépése előtt 10 gigabájtnyi bizalmas adatot, technológiai leírásokat mentett el a maga számára, majd ezt adta el az Ubernek. Amikor ez kiderült, a Google és az Uber kiegyeztek, Levandowskit kirúgták és perbe fogták.

Ítélet végül tavaly augusztusban született, amikor is többrendbeli ipari kémkedésért 18 hónap elzárásra ítélték a mérnököt, melynek letöltését még nem kezdte meg.

Donald Trump kegyelmi határozatában szerepel, hogy Levandowski mentesítését több vezető üzletember támogatta és javasolta, pl. a hatalmas és nagy sikerű tech-projektek befektetője, a kétes hírnevű Peter Thiel.

Azóta történt

Előzmények