Uber ciki

Egy kiszivárgott levél szerint a cégvezetésnek tudnia kellett arról, hogy komoly gondok vannak az önvezető rendszerükkel. Technikaiak és szervezésbeliek egyaránt.

Annak idején az IT café is beszámolt arról a nagy port felvert esetről, amikor az Uber egyik autonóm rendszerrel felszerelt tesztautója egy halálos tragédiával végződő baleset részese volt. A teljes mértékben azóta sem feltárt incidenshez kapcsolódóan a BBC tudósítói újabb információkat szereztek, mivel a birtokukba került egy pár nappal a baleset előtt keltezett e-mail, melyben egy Uber-alkalmazott a vezetőséget problémákra és kockázatokra figyelmezteti.

A tudósítás szerint a levélben az önjáró teherautók fejlesztésénél üzemeltetési vezetőként dolgozó Robbie Miller arról ír, hogy a rendszer bizonytalan, sorozatosan kerülnek az autók „baleseti helyzetbe” – az incidensek okai részben technológiaiak, részben pedig az operátorok hibáinak köszönhetőek. Az üzenetben kiemelte, hogy a biztonsági sofőrök egy része nincs felkészítve, alulképzettek, alkalmatlanok a feladat ellátására.

A levél összességében nem az autonóm vezetési technológia kudarcáról szól, hanem arról – ez Miller fő panasza –, hogy az Uber felelős vezetői nem tartották be az ilyenkor kötelező biztonsági és fejlesztési protokollokat – sőt az incidensek elhallgatása mellett a minimális elvárásnak sem tettek eleget, vagyis heteken át nem értékelték ki a felmerült problémákat. Azonnali változtatásokat javasolt, pl. minden egyes baleset után a tesztflotta méretének radikális, 85 százalékos csökkentését mindaddig, míg ki nem vizsgálják a hibát.

Azóta történt

Előzmények