Hozzánk is eljut a Toshiba androidos táblagépe

Toshiba Folio 100A Toshiba a múlt hónapban mutatta be az Apple iPad ellen ringbe szálló egyik táblagépét, a Folio 100-at. A készülék első lépcsőben kizárólag az Európát, Afrikát és a Közel-Keletet magában foglaló ún. EMEA-régióban kerül piacra, ott viszont még az idén, az ünnepi szezon kezdete előtt megvásárolható lesz. Amint azt a japán gyártó hazai képviselete ma elárulta, a készülék a „negyedik negyedévben” Magyarországon is elérhető lesz.

Akárcsak az iPad, a Folio 100 is 10,1 col (25,65 cm) képátlójú, de 1024×600 pixel felbontású, érintésérzékeny kijelzővel rendelkezik, ez egy időben négy újjal vezérelhető. A gép lelke az NVIDIA Tegra 250 rendszerchipje, amely akár 1080p felbontású HD-videók lejátszásával is megbirkózik a gyártó által választott Google Android 2.2 (Froyo) operációs rendszeren. A 760 grammos tablet rendelkezik beépített webkamerával, SD-kártya-olvasóval, USB- és HDMI-csatlakozóval, valamint wifi-, Bluetooth- és 3G-vezérlővel.

Érdekes adalék, hogy – amint a Toshiba dokumentációjában áll – a Google rendszerén az alapértelmezett böngésző az Opera. A gyártó által megadott rafinált képlet szerint (65% böngészés, 10% videolejátszás és 25% készenléti mód) a gép egyetlen akkumulátortöltéssel 7 órán át használható. Javasolt fogyasztói ára egyelőre nem ismert.

A Toshiba azt is tudja, hogy ezen a piacon nem a hardver az igazi biznisz, ezért saját tartalomszolgáltató rendszert is ad a Folio 100 mellé. Ilyen az Android Markettől függetlenített Toshiba Market Place, ahol különféle tartalmak érhetők el és vásárolhatók meg, az App Place-ben például programok, a Music Place-ben pedig értelemszerűen zenék, de lesz e-könyv-áruház is a géphez. Valószínű viszont, hogy ezek csak azokban az országokban működnek majd, ahol az értékesítés jogi feltételeit sikerül a gyártónak megteremtenie – a kínálat tehát országhatáronként változhat.

A japán vállalat nemcsak e modellel indul e termékkategóriában, jövő év elején további, valószínűleg kisebb kijelzővel rendelkező tableteket dob piacra, azokat már világszerte. Ezeken – vagy legalábbis ezek többségén – szintén a Google Android operációs rendszer fut majd.

Azóta történt

Előzmények