Rágyúr a táblagéppiacra az Intel

Paul Otellini
Paul Otellini

Az Apple a tavasszal bemutatott iPaddel divatot diktált. A konfigurációtól függően 500 és 830 dollár közötti áron forgalmazott termék – mely a korábban mérsékelten sikeres táblagép-koncepció korszerűbb technológiáktól és trendektől ihletett újragondolása – mesés repülőstartot vett, a legpesszimistább prognózisok szerint is több mint 10 millió talál gazdára belőle az év végéig. Nem véletlen, hogy az összes valamirevaló PC-gyártó felsorakozott az új divat mögé, és sebtiben elkezdte fejleszteni saját tabletmodelljeit. Ezek gyakorlatilag mindegyike valamilyen ARM-architektúrájú rendszerchipre épül, és nem a PC-kben használt x86-os processzorokra, ami érhtető módon bosszantja az utóbbiak legnagyobb előállítóját, az Intelt.

Hirdetés

A kaliforniai vállalat azonban – mely egyben a legnagyobb félvezetőgyártó is a világon – nem akar ebbe belenyugodni, és eltökélt szándéka, hogy a tabletpiacon is meghatározó szereplővé váljon. „Tudom, hogy sokuk fejlében ott motoszkál a kérdés: vajon az Intel miként fog válaszolni azoknak az új termékkategóriáknak a felbukkanására, melyekben ma csekély a jelenléte, konkrétan a táblagép-jelenségre?” – ment elébe a kérdéseknek tegnap Paul Otellini, az Intel vezérigazgatója a cég harmadik negyedéves gyorsjelentésének közzététele kapcsán tartott sajtótájékoztatón. Majd rögtön válaszolt is: „Az Intel minden rendelkezésére álló eszközt – a világ legjobb félvezetőgyártó technológiáját, a legjobb számítógépes architektúrát és a globális jelenlétét – be fog vetni azért, hogy e szegmenst meghódítsa.”

Az x86-os rendszerchipeknek hagyományosan a relatíve magas fogyasztás – és az ezzel összefüggő masszívabb hőtermelés – a hendikepje az ARM-alapú megoldásokkal szemben, márpedig ez a hordozható eszközök esetében az akkumulátoros üzemidő rovására megy. E tekintetben az iPad a maga tízórás üzemidejével magasra tette a lécet, de a nemrég bemutatott Samsung Galaxy Tab is képes akár hét órán keresztül videót lejátszani. Otellini azonban azt mondja, hogy az Intel Oak Trail kódnevű rendszerchipjei – melyek az okostelefonokhoz készült Moorestown leszármazottai – már e tekintetben is versenyképesek lesznek.

A vállalatvezető elmondása szerint ezt a gyártók is felismerték: az elkövetkező hónapokban, negyedévekben számos Intel-alapú, Windows, Android vagy MeeGo operációs rendszert futtató táblagép megjelenése várható. Az Intel egyébként úgy látja: hosszú távon a táblagépek „szélesíteni” fogják a PC-piacot, rövid távon azonban valószínű, hogy részben annak kárára terjeszkednek, azaz a fogyasztók egy része nem kiegészítő eszközként, hanem asztali vagy hordozható számítógép helyett vásárol tabletet.

Az Intel harmadik negyedéve egyébként rendkívül erős volt. Bár a vállalat a fejlett piacokon tapasztalható gyengébb fogyasztói keresletre hivatkozva augusztusban csökkentette forgalmi célkitűzéseit, az árbevétel így is házi rekordot döntött: 11 milliárd dollár volt, a nettó nyereség pedig 3 milliárd. A bruttó nyereséghányad, azaz a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel 66 százalékon állapodott meg. Az idei utolsó negyedévre 11 milliárd dollár feletti forgalmat vár a cég.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

  • Az AMD nem siet a tabletpiacra

    A vezérigazgató szerint a táblagépek szegmense csak most formálódik, számukra most a netbookok fontosabbak. Csökkent a veszteség a harmadik negyedévben.

  • Óriási siker a tablet

    A Gartner szerint az idén közel 20 millió táblagép fogy majd, jövőre pedig majdnem háromszor ennyi.

  • Gigaberuházással fejleszti gyárait az Intel

    A chipgyártó árbevételének háromnegyede az USA-n kívülről származik, a gyártás háromnegyedét viszont az országon belül tartja. Most a válságtól sújtott régiókra koncentrál.

Előzmények