A big tech bárkinek hirdet, a törvény nem számít

Egy amerikai szenátor és bizottsága sürgeti a pénzügyminisztériumot, hogy tegyenek valamit: a nagy tech cégek nem tartják be a szankciókat, bárkinek hirdetnek.

Mark Warner amerikai szenátor és az általa vezetett Senate Intelligence Committee sürgetik a pénzügyminisztériumot, hogy tegyenek valamit, ugyanis a nagy tech cégek, köztük a Meta és az Alphabet nem tartják be a szankciós előírásokat, és bármelyik külföldi cégnek engedik, hogy hirdessenek a platformjaikon.

Warner szenátor közvetlenül Janet Yellen pénzügyminiszternek írt, szerinte a minisztériuma nem biztosítja, hogy a digitális reklámpiacon a cégek betartsák a törvényeket.

Warner szerint a nagy amerikai tech cégek, mint a Meta és az Alphabet folyamatosan megkerülik a szankciós törvényeket, és adtech szolgáltatást nyújtanak a korlátozott feleknek, akkor is, ha azok mély kapcsolatokkal rendelkeznek bizonyos nem túl jóra értékelt országokkal. Több konkrét példával is szolgált Warner, majd megjegyezte, hogy sok országban vannak idén választások, ezeket pedig sokan befolyásolják, ezért lenne fontos a szankciók betartatása.

Előzmények