A mosógépiparnak is létszükséglet az USA 162 millió dolláros chiptámogatása

162 millió dolláros támogatást kap a Microchip Technology az USA-tól, ezzel pedig a régi chipek termelését pörgetik fel. Több szektor számára is fontos lépés ez.

A múlt hét végén közölte az USA kereskedelmi minisztériuma, hogy 162 millió dolláros támogatást ad a Microchip Technologynak azért, hogy felpörgesse a régebbi félvezetők és MCU-k gyártását az USA-ban. Ezek kulcsfontosságúak a fogyasztói és védelmi szektorok számára is.

A gyártó konkrétan megtriplázza majd a termelést a két amerikai gyárában, ami azért fontos, mert az ezekben készülő chipek és vezérlők autókba, mosógépekbe, mobilokba, routerekbe, repülőkbe és védelmi termékekbe kerülnek.

Gina Raimondo kereskedelmi miniszter szerint ez jelentős lépés a régebbi félvezetők ellátási láncának megerősítése érdekében, ami azért fontos, mert ezek az alkatrészek már mindenben ott vannak.

Ezzel párhuzamosan persze általánosságban is az USA-ba csábítanák a gyártást Kínából, bár hasonló céljai az EU-nak, Indiának és Japánnak is vannak. Az USA mindenesetre egy 52,7 milliárd dolláros programmal segíti a Chips for America projektet. Ez a második támogatás, az első egy 35 milliós volt a BAE Systems részére, amely vadászrepülőkbe gyárt chipeket.

A Microchip szerint a támogatás közvetlen befektetés az USA nemzeti és gazdasági biztonságába. Tavaly év elején a gyártó maga is 800 millió dolláros befektetést ígért a gyártás fokozása érdekében.

Az USA pedig vizsgálja, hogy az amerikai cégek hogyan szerzik be a régebbi chipeket – a vizsgálat célja azonosítani és csökkenteni a nemzetbiztonsági kockázatokat: értelemszerűen a Kínából beszerzett és amerikai iparágakban felhasznált régebbi technológiás chipek vannak fókuszban.

Idén tucatnyi hasonló támogatást jelent majd be az USA, Raimondo szerint némelyik dollármilliárdos nagyságrendű lesz, és alapjaiban formálja át az USA chipgyártását.

Azóta történt

Előzmények