Történelemhamisítással vádolják a Google-t


A Google meghátrált a hatalmas felháborodás következtében, s térképszolgáltatásaik, a Google Maps és Earth adatbázisában ismét azok a képek láthatóak New Orleansról és környékéről, amelyek a 2005 augusztusában tomboló Katrina hurrikán pusztításai után készültek.

A vihar előtti képekre az Associated Press múlt csütörtöki híre hívta fel a figyelmet, s szinte azonnal megalakult egy képviselőházi albizottság, mely történelemhamisítással („airbrushing history”) vádolja a Google-t. A keresőcég a közvélemény és a politika nyomásának engedve felgyorsította az e területeket érintő 2006-os felvételek feldolgozását, s vasárnap kicserélték a képeket, de a kritikusok elégedetlenek, mert bizonyos részleteken még mindig a hurrikán előtti állapotok láthatóak.

John Hanke, a Google műholdas képekért felelős igazgatója hétfői blogbejegyzésében azt írta, hogy a felvételeket még tavaly szeptemberben cserélték le a képek minősége miatt, emellett a Katrina rombolását mutató képek továbbra is elérhetőek maradtak, egy link vezetett oda a Google Maps oldaláról, s egyáltalán nem állt szándékukban átírni a történelmet, ezt az egész hercehurcát először áprilisi tréfának gondolták.

A Google ennek ellenére számíthat egy vizsgálatra, melyben a Tudományos és Technológiai Albizottság részletesen át fogja nézni, hogy milyen felvételek láthatóak a Google Mapson és Earthön, mivel úgy vélik – mint Brad Miller, republikánus képviselő, az albizottság elnöke írta Eric Schmidtnek, a Google vezetőjének –, ez a tettük mélyen megsértette a Katrina hurrikán áldozatainak emlékét.

Azóta történt

Előzmények