A Google Earth és a negyedik dimenzió


A Google Earth a már így is hatalmas népszerűségét egy új eszköztárral kívánja növelni: nemrég történelmi térképekkel bővítette eszköztárát. Mint szinte minden fejlesztése a programnak, ez is kooperációban valósult meg, ezúttal a kiváló térképoldal, a David Rumsey Map Collection adatbázisából alkalmaztak bizonyos térképeket a Google Earth szolgáltatásai közé. A frissítés letöltése után a Layers dobozában, a Featured Contentben megjelenik a Rumsey Historical Maps könyvtár, ahol választókapcsoló segítségével jeleníthetjük meg a már feltöltött tartalmakat.


 

E pillanatban a következő historikus térképeket érhetjük el: Észak-Amerika 1733, Egyesült Államok 1833, Lewis és Clark térképe Észak-Amerika északnyugati részéről 1814, New York 1836, San Francisco 1853, Dél-Amerika, 1787, Buenos Aires 1892, Ázsia 1710, Tokió 1680, a Közel-Kelet 1861, Anglia és Wales 1790, London 1843, Párizs 1716, Afrika 1787, Délkelet-Ausztrália 1844, illetve egy 1790-es világtérkép is megjeleníthető, mely lefedi a földgömböt. Ha az egyiket bejelöljük, akkor az adott terület fölé navigálva a történelmi térkép ráterített változata jelenik meg. Ezek mellett még egy funkciója van az új eszköznek: beállítható egy térképkereső is, amikor könyvszerű ikonok jelzik a Föld távlati képén azokat a területeket, amelyekről léteznek történelmi térképek. Az ikonokra kattintva információs ablak ugrik föl, melyen az adott képről olvashatunk tájékoztatót, s itt található az a link is, mely elvisz a David Rumsey oldalára, ahol megnézhetjük és letölthetjük az eredeti térkép részletes képét is. (Itt a megtekintéshez ki kell kapcsolni a felugró ablakok blokkolását!)

Az új alkalmazás látványos, bár első használatkor nem árt a többi jelzést (éttermek, híres épületek stb.) kikapcsolni, mert akkor láthatóbbá válik a régi térkép. S természetesen ez még messze van egy tudományosan pontos applikációtól, hiszen a síkbeli térképek virtuális gömbfelületre való alkalmazása még nem igazán tökéletes, de a szolgáltatásnak ez nem is célja: szemléltető, oktató és szórakoztató segédeszköznek viszont kitűnő.

Azóta történt

Előzmények