41,5 millió dollárért adott el Apple-részvényeket Tim Cook

Az utóbbi két év legnagyobb részvényeladása volt ez, adózás után 41,5 millió dollárral gazdagodott Tim Cook, az Apple vezérigazgatója.

Az amerikai tőzsdefelügyelethez benyújtott dokumentumok alapján Tim Cook 511 ezer Apple-részvényét adta el, ezek nagyjából 87,8 millió dollárt értek. Adózás után 41,5 millió dollárral gazdagodott a vezérigazgató.

Legutóbb 355 millió dollárt keresett egy 2021. augusztusi részvényeladáson, így a mostani az utóbbi két év legnagyobb részvényeladását jelentette részéről. Jelenleg nagyjából 3,3 millió részvénye van, körülbelül 565 millió dollár értékben.

Az Apple részvényárfolyama egyébként a júliusi rekordmagasságról 13 százalékkal mérséklődött, elemzők szerint azért, mert a befektetők az okostelefon-piac vártnál lassabb helyreállásától tartanak. Ezzel magyarázzák azt is, hogy miért nem emelte tovább az iPhone 15 mobilok árait az Apple (ezekre egyébként épp most futott be az iOS 17.0.3, amely elvileg megoldja az esetleges melegedések kérdését).

Miközben az elemzők a globális mobilpiac lejtőjének elhúzódását várják, az Apple-től is lassulásra számítanak, és kevesebb amerikai frissít majd szerintük új mobilra az infláció miatt. A Canalys szerint Észak-Amerikában idén egyenesen 12 százalékot zsugorodhat a mobilszektor az eladásokat tekintve.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények