Kína még több Apple-t akar

A Kínai Népköztársaság miniszterelnök-helyettese még több befektetést és együttműködést szeretne az Apple részéről. Eközben sorra akciózzák Kínában az új iPhone-okat, nem pörögnek a vásárlások úgy, mint várták.

Ding Xuexiang, a Kínai Népköztársaság miniszterelnök-helyettese maga közölte Tim Cookkal, az Apple vezérigazgatójával, hogy szívesen látják a cégét Kína digitális gazdaságának fejlesztésében.

Cook nemrég meglepetésszerű látogatást tett Kínában, azzal párhuzamosan, hogy az USA és Kína oda-vissza hozzák egymással szemben a korlátozó intézkedéseket, a Huawei pedig egyre népszerűbb Kínában, részben az Apple kárára.

A jelentések szerint a Kína e-kereskedők sorra akciózzák egyébként az új iPhone 15 modelleket, egyes verziók ára több mint 200 dollárral alacsonyabb az Apple által megszabott összegnél. A Counterpoint Research szerint nem fogynak a várt mértékben az új iPhone-ok, a 15-os széria eladásai 4,5 százalékkal alacsonyabbak, mint a tavalyi sorozaté. Az Apple Kínában időnként lehetőséget ad a partnereknek az akciókra a kereslet felpörgetése érdekében, de Kínában most egyébként is az ár-érték arány a fő szempont, mivel a fogyasztók visszavettek a költekezéseikből – az Alibaba is ezért készül a szokásosnál is nagyobb akciókkal.

Míg korábban arról lehetett hallani, hogy a kínai vezetők körében tilossá válik az Apple mobilok használata, addig Kína ezeket a jelentéseket tagadta. Cooknek a miniszterelnök-helyettes elmondta: több lehetőséget adnának a külföldi cégeknek, így az Apple-nek is, hogy az országban fejlődjenek.

Cook maga arról beszélt, hogy bízik a kínai piac lehetőségeiben, és szeretné fokozni az együttműködést Kínával, gyártás és digitális gazdaság terén is.

Az pedig csak később derül ki, hogy az AI-adatgyárakban utazó Foxconn ellen indított adóvizsgálat (amely egyes vélemények szerint kapcsolódhat a cég vezéréhez és a tajvani választásokhoz is akár, így politikai szálat is emlegetnek egyes körökben) lesz-e bármilyen hatással az Apple ellátási láncára.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények