Tiltják a cégek a kamerás mobilokat

Fékezheti a kamerás mobilok terjedését, hogy az utóbbi időben mind több vállalat, sőt egyéb intézmény is tiltja használatukat. Magyarországon is egyre több cég ismeri fel az ebből fakadó veszélyeket.

Világszerte egyre több intézmény és vállalat tiltja meg területén a kamerás mobiltelefonok használatát, miután kitűnt, hogy ezek nemcsak családi események megörökítésére, hanem ipari kémkedésre is használhatók. Egyebek között az Intel, de még a kitűnő kamerás mobiltelefonokat gyártó dél-koreai Samsung Electronics is kitiltotta valamennyi létesítménye területéről e készülékeket. Ugyanígy járt el számos kutatólaboratórium, bírósági intézmény és kormányhivatal, emellett az amerikai külügyminisztérium és a légierő is. Az utóbbi időben már sok uszoda, gyógyfürdő, klub és tornaterem is megtiltotta bevitelüket a magánélet szentségének jegyében. A cégek szembefordulása a kamerás mobilokkal talán Japánban okozza a legnagyobb problémát, ahol már igen nehéz fényképkészítésre képtelen készüléket kapni.

Az Egyesült Államok negyedik legnagyobb mobilszolgáltatója, a Sprint bejelentette, hogy a cégek óhajának megfelelően hamarosan bemutatja legújabb, kamera nélküli modelljét. A Nokia, a világ legnagyobb mobilkészülék-gyártója szerint ugyanakkor teljesen indokolatlan ez a visszalépés, miután a mai digitális kamerák sem nagyobbak általában egy mobilnál – ráadásul sokkal jobb képminőséget produkálnak. Tavaly már a világon több kamerás telefont adtak el, mint digitális kamerát – írta a Financial Times.

A fotózás az Audi AG valamennyi üzemében engedélyköteles, az engedélyek kiállítása az érintett egység vezetőjének a joga. Olyan laptopot, palmtopot, mobiltelefont, amely fénykép készítésére alkalmas, a gyár területére tilos bevinni – tudta meg a Napi az Audi Hungária Motor Kft. illetékesétől. Az MMS-képes telefonokra egyébként márciusban terjesztették ki a szabályozást. Az Audi Hungaria munkatársai csak a vállalat tulajdonát képező fényképezőgépet használhatnak a gyár területén, vezetőjük engedélyével. A cég dolgozóinak vállalati mobilkészüléke nem alkalmas MMS-szolgáltatásra.

Schieber József a HM EI Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Rt. szóvivője a NAPI Gazdaság kérdésére elmondta, hogy cégüknél a dolgozók zöme nemzetbiztonsági átvilágításon esik át, emellett erős a belső ellenőrzés is. Bár igaz, hogy már a digitális fényképezőgépek is lehetnek kisméretűek, de a mobillal készített felvétel azonnal továbbítható, majd kitörölhető, ami növeli a visszaélések kockázatát.

Azóta történt

Előzmények