Egyre több tartalomnál jelenít meg figyelmeztetéseket a TikTok

A megkérdőjelezhető információkat tartalmazó videók mindegyikéről igyekszik figyelmeztetni a felhasználókat a TikTok.

A TikTok arra ösztönözné a felhasználókat, hogy gondolkodjanak, mielőtt megosztanak valamit.

Hirdetés

Miközben a TikTokon és a többi közösségi platformon egyre több szélsőséges tartalom és meghökkentő trend terjed, a politikusok és a felhasználók is egyre nagyobb nyomást helyeznek a szolgáltatókra, és azok egyre komolyabb szabályozását sürgetik.

Míg a túlzások a tartalmak és az azok miatti felelősségre vonást sürgetők részéről is mindennapossá váltak (ennek legutóbbi példája a meztelenül táncolós, vörös filteres sziluett-kihívás és a YouTube tippes videói elleni közösségi hadjárat), a platformok folyamatos fejlesztésekkel próbálnak védekezni.

A TikTok a jövőben például figyelmeztetéseket jelenít meg minden olyan videónál, amelynek tartalmát nem tudják hitelesíteni a tényellenőrzők. Vagyis olyan tartalmakról van szó, amelyekről az automatizált rendszerek nem tudják eldönteni, hogy helytelenek-e. Emiatt a megosztás előtt figyelmeztetik az embereket, hogy megkérdőjelezhető információt tartalmazhat az adott videó. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy mindenki gondolja meg, megoszt-e ilyesmit.

Az ilyen tartalmak terjedését eddig is lassította a TikTok, mostantól viszont fel is címkézik ezeket nyilvánosan. Azt nem árulták el, hogy egy nap mennyi videót ellenőriznek, de azt igen, hogy alapvetően a választások, oltások és klímaváltozás témákra koncentrálnak. A tévinformációt tartalmazó videókat azonnal törlik.

Hasonló megtekintési és megosztási korlátozásokkal újít egyébként a Facebook és a Twitter is, hogy lassítsák az álhírek terjedését.

Azóta történt

Előzmények