Egy lány halála után Olaszország tiltja bizonyos felhasználók előtt a TikTokot

A hatóságok úgy gondolják, hogy a kiskorúak számára túl könnyű használatba venni a szolgáltatást.

Igen komoly nyomásra számíthat a hatóságok részéről a jövőben a TikTok, főleg annak kapcsán, hogyan áll a fiatalabb felhasználókhoz.

Olaszország adatvédelmi hatósága blokkolta a TikTokot azon felhasználók számára, akiknek az életkora nem igazolható. Erre azután került sor, hogy egy 10 éves lány meghalt, amikor részt vett egy elájulós-fojtogatós kihívásban.

A hatóságok szerint a 13 év alattiak számára túl könnyű feliratkozni a TikTokra, elég egy hamis születési dátumot megadniuk. Amiatt is támadják továbbá a TikTokot, hogy megszegték azon olasz törvényt, amely szerint a 14 év alatti gyerekek esetében szülői hozzájárulás szükséges a közösségi hálózatokra való feliratkozáshoz.

A TikTok a hatóságok szerint ráadásul nem szabja testre a figyelmeztetéseket és a gyerekeknek szóló információkat, a bejegyzések pedig alapból nyilvánosak. Az sem egyértelmű, hogy a TikTok meddig tart meg adatokat, hogyan tárolja azokat névtelenül és miként viszi ki az adatokat az EU-ból.

Február 15-ig van érvényben a mostani tiltás, addig a TikToknak eleget kell tennie az olasz előírásoknak. A TikTok annyit reagált, hogy a biztonság számukra az elsődleges, és nem engedélyeznek olyan tartalmakat, ami veszélyes viselkedést bátorít, hirdet vagy trendiként állít be. A vizsgálat során együttműködnek, de nem találtak olyan tartalmat, ami a gyereket a kihívásban való részvételre invitálhatta volna.

A mostani tragédia azonban mutatja, hogy milyen kihívásokkal néznek szembe az emberek, a cégek és a hatóságok, ha a kiskorúakról és a közösségi hálózatok felügyeletéről van szó.

Azóta történt

Előzmények