Tesla akksit minden otthonba?

A Tesla április utolsó napján ígéretéhez híven bejelentette az új, háztartások számára tervezett akkumulátorait. Elon Musk azzal kezdte előadását, hogy a jelenleg használt megoldások egyszerűen nem elég jók, de ő elhozza a reformot.

130 cm X 86 cm X 16 cm

Az elektromos áram tárolásának piaca bár dinamikusan bővül, jelenleg még nem akkora üzlet, mint azt sokan gondolnák. A GTM Research felmérése alapján 2014-ben 128 millió dolláros üzlet volt Amerika-szerte, viszont a teljes kapacitás mindössze egy százaléka került a háztartásokhoz. Musk úgy fogalmazott: a világ alapvető energetikai infrastruktúráját kívánja megváltoztatni.

A leendő vásárlók számára egy 7  és egy 10 kilowattórás telepet mutatott be, 3, illetve 3500 dolláros reménybeli áron. A méreteit tekintve 1,3 méter magas, 0,86 méter széles és 18 centi mély telepek száz kilósak, a Tesla pedig 10 év garanciát vállal rájuk. A Powerwall névre keresztelt energiatárolók 2 kW folyamatos, maximum 3,3 kW csúcsteljesítmény leadására képesek, 350-450 volt közötti tartományban, 5,8 amper névleges áramerősség mellett, 8,6 amperes csúcsokkal.

A falra szerelhető akkumulátorok egy- és háromfázisú rendszerekhez is illeszthetőek. A Tesla üdvöskéi lítium-ionnal működnek, hőmérsékletüket folyadékhűtéssel tartják kordában.

A háztartások számára ebben a pillanatban aligha érné meg azonnal beszerezni egy-egy Powerwallt, a kicsivel több mint nyolcszázezer forintos telepek ugyanis csak a jéghegy csúcsát jelentik, szükség van még hozzájuk egy vezérlőelektronikára, illetve nem utolsó sorban a napelemekre is. Azok, akik jelenleg is rendelkeznek a rendszer többi elemével, szintén várhatnak még egy keveset, a hétvégén több elemző is arra hívta fel a figyelmet, hogy az árak hamarosan feleződni fognak, legalábbis abban az esetben, ha Musk versenyképes terméket akar a piacra dobni.

Ráadásul hiába is rohannánk háromezer dollárt lobogtatva a Teslához, nyár végéig meg sem kezdik a sorozatgyártást, legjobb esetben is 2016-ban értékesíthetik az első telepeket.

Technológia minden mennyiségben
Technológia minden mennyiségben [+]

A sajtótájékoztató mindenesetre kizárólag már feltöltött Powerwall akkumulátorok használatával történt, Musk csapata nem függött vezetékes áramszolgáltatótól közben. A látványos akksikról táplált energiafogyasztók fényében a Tesla vezére arról is beszélt, hogy a technológiát megnyitják, nyílt forrásúvá teszik. 2020-ra félmillió Powerwallt állítanának üzembe, viszont legalább 2 milliárd akksi kellene ahhoz, hogy a világ ténylegesen átálljon megújuló energiára. Ehhez azonban először fel kell húzni és be kell indítani az új gyárakat is.

Azóta történt

Előzmények