Idén nyáron már képesek lesznek magukat vezetni a Tesla autói

Csütörtökön a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk arról beszélt, hogy idén nyáron érkezik az a friss szoftver a Tesla Model S négyajtós autóihoz, ami önvezetővé teszi azokat. A technológia a főbb utakon vehetné át a volánt a sofőröktől Musk elmondása alapján.

Hirdetés

A Model S nem igényel majd átalakítást vagy szervizelést, mindössze a szoftver frissítésére lesz szükség. Van azonban néhány kérdés, ami még nem tisztázott és ezek egy része nem a Teslán múlik. Ott van mindjárt a legalitás: nem véletlen, hogy a nagy autógyárak sem vezették be az önvezető autót egyelőre, pedig több vállalatnak is rendelkezésére állnak a szükséges szenzorok és az elektronika. Az USA területén néhány államban már engedélyezték ugyan a tesztelését ezeknek a technológiáknak, de ez nem azt jelenti, hogy a vásárlók használhatnák őket a közutakon.


(forrás: Kevork Djansezian/Getty Images) [+]

A világ abba az irányba halad, hogy az autonóm autók idővel átveszik az utak felett az uralmat, de az iparági szakértők szerint erre még néhány évet várni kell. Ezalatt a pár év alatt a törvényhozók, a szoftverfejlesztők, a biztonsági tesztelők és nem utolsó sorban a biztosító társaságok is elég időt kapnak, hogy felkészüljenek. Ehhez képest Elon Musk nyári jóslata nagyon merésznek hat. Azt állítja ugyanis, hogy a frissítéssel olyan új funkciók is érkezhetnek, mint például a mobiltelefonról vezérelt parkoltatás, akár egy garázsba. Ez a funkció első körben természetesen kizárólag magánterületen lesz majd csak használható, derült ki tegnap.

Musk arról is beszélt, hogy két héten belül érkezik egy másik frissítés, amivel a Tesla tulajdonosok olyan aktív védelmi funkciókat kapnak autóikba, mint az automatikus vészfékezés, a vakfolt értesítés, illetve a sávelhagyás-figyelmeztető. Bekerül a rendszerbe ezeken felül egy töltőállomásokat listázó és térképen megjelenítő alkalmazás is. Ezt a jelenlegi tulajdonosok kérték, akiknek komoly félelmei vannak, hogy kifogynak a telepek és az út szélén maradnak.

Azóta történt

Előzmények