Bemutatták a Tesla új félautomata autóvezető rendszerét

A vállalat tegnap mutatta be a friss Model S típusú autóját, melybe már a legújabb vezérlő rendszert szerelik. Ez, a robotpilótákra emlékeztető rendszer („bizonyos körülmények között”) képes önállóan elvezetni a járművet, illetve parkolni, ám – ahogy a vezérigazgató, Elon Musk fogalmazott – ez még csak egyfajta béta-verzió, a kormánykereket még nem ajánlott elengedni.

Az új, Autopilot (7.0) névre hallgató technológiához először az amerikai vásárlók juthatnak hozzá, majd egy héttel később a világ más részein is elkezdik árusítani.

A továbbfejlesztett rendszerben felirat is figyelmezteti a vezetőt, hogy fogja a kormányt. Amennyiben a szituáció a szoftver számára „túl bonyolult”, hangos figyelmeztetést ad, és ha a sofőr nem veszi át az irányítást, akkor lelassít, szükség esetén meg is áll. A kocsi radarral, előre néző kamerával, 12 ultraszonikus érzékelővel van felszerelve, és természetesen a GPS-t is használja. Vagyis egy vezetéskönnyítő rendszer tesztváltozatáról van szó – a szoftver nem képes felismerni a jelzőlámpák jeleit, a közlekedési táblákat vagy az útburkolati jeleket, megfordulni is csak utasításra tud.

Musk újra elmondta, hogy korai még a teljesen önvezető autókról ábrándozni, mivel sem a technológia, sem a jogi környezet nem készült fel még erre. A vállalatvezető úgy véli, hogy ha ez utóbbi tisztázódik, akkor is leghamarabb három év múlva jelenhetnek meg azok a járművek, melyek úgy viszik el munkába a tulajdonosukat, hogy annak manuálisan nem kell irányítani a kocsit.

Azóta történt

Előzmények