Tovább dübörög az NFT-őrület

A harmadik negyedév során már 10,7 milliárd dollárra emelkedtek az NFT-eladások.

A DappRadar elemzése szerint az idei harmadik negyedév során már 10,7 milliárd dollárra rúgtak az NFT-k eladásai. Ez nyolcszoros növekedés az előző negyedévhez képest.

Az NFT-őrület eladási mennyiség és árak tekintetében is még magasabb fokozatba kapcsolt. Bár a fizikálisan nem létező termékekkel nagyon sokan megütötték a bokájukat, a növekedés tovább gyorsult, mondják az elemzők.

Az egyik legnagyobb NFT-s piactér továbbra is az OpenSea, amely augusztusban 3,4 milliárd dollárnyi eladást ünnepelhetett. Az aktivitás még a globális tőzsdepiaci nehézségek időszakában is erős maradt, az NFT-hívők szerint pedig az NFT-k értéke független a kriptopénzek árfolyamától.

Érdekesség, hogy az NFT-piac értéke, mérete attól függ, milyen tranzakciókat vesznek figyelembe az elemzők. A DappRadar több blokkláncot és úgynevezett off-chain tranzakciókat is figyel, így 2021-re már 13,2 milliárd dollárnyi eladást mért.

Bár a márciusi, 69,3 millió dolláros aukció közelébe azóta sem jutott a piac, az aukciósházak igen gyakran adnak el NFT-ket több millió dollárért.

A NonFungible.com szerint annak ellenére, hogy egyre több az eladás, a celebek és a befektetők pedig ráugrottak a trendre, elég kevés az NFT-vevő: csak 265 927 aktív tárcát számolt a platform az ethereum blokkláncon.

A harmadik negyedévben eladott NFT-k több mint felét 100 és 1000 dollár közötti áron adták tovább, 20 százalékot pedig 1000 és 10 ezer dollár között. A legnagyobb növekedést az algoritmikus digitális művészetre szakosodott Art Blocks érte el a piacon, de a gamerpiachoz kapcsolódó NFT-kre is egyre nagyobb a kereslet.

Azóta történt

Előzmények