Taylor Swift kiakadt az Apple üzletpolitikájára

Június harmincadikán, az iOS 8.4 frissítéssel együtt indul az Apple Music, melyet az első három hónapban ingyen próbálhatnak ki a vállalat ügyfelei. A negyedik hónaptól 9,99 dolláros szolgáltatás különlegessége, hogy családi előfizetés is lesz, 14,99 dollárért maximum hat családtag használhatja majd.

Taylor Swift nyílt levélben támadja az Apple üzletpolitikáját, miszerint az ingyenes időszakban ők sem fizetnek a művészeknek. Swift levelében hangsúlyozza, nem a saját megélhetését félti, a fellépésekből el tudja tartani magát és csapatát is, viszont aggódik az újoncokért, az ő íróikért és zeneszerzőikért.

Az énekes úgy döntött, az 1989 című, legújabb lemezét nem is engedi be az Apple stream szolgáltatásába, ettől még a céget az egyik legjobb partnerének tartja, amivel sok eladást produkál és kapcsolatot tarthat a rajongóival. Az iTuneson természetesen megvásárolható az album. „Tisztelem a vállalatot és azokat a zseniális elméket, akiknek a segítségével innovatív módon tudjuk a jogainkat érvényesíteni”.

Az Apple döntését ennek ellenére számos jelzővel illette; sokkoló, kiábrándító és ellentétes a progresszív és bőkezű vállalat eddigi döntéseivel. Swift levelében hosszan kifejti, nem tartja fairnek, hogy valaki három hónapon keresztül a semmiért dolgozzon, de örömmel tölti el az Apple törekvése, hogy a legális online zenehallgatáshoz szoktassa az embereket, amiért végül fizetniük kell.

A fentiek után Eddy Cue, az internetes szoftverek és szolgáltatások vezetője Twitter üzenetben jelentette be, hogy az Apple kifizeti a zenészeket akkor is, mikor a hallgatók éppen az ingyenes próbaidőszakban használják a szolgáltatást.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények