T-Online: ingyen kipróbálható az IPTV

Több hónapos tesztidőszak után a T-Online Magyarország Budapesten és több vidéki nagyvárosban is elérhetővé teszi ügyfelei számára az internetalapú – széles sávú ADSL-kapcsolaton továbbított – televíziós szolgáltatást (IPTV). Egyelőre csak kipróbálni lehet az új technológiát – igaz, ez a lehetőség ingyenes –, amelynek kereskedelmi bevezetése T-Home néven később, de még az idén várható.

A T-Home előfizetéssel a hagyományos tévézésen túl az előfizetők olyan új tartalmi szolgáltatásokat is használhatnak, mint a széles választékot kínáló digitális videotéka, az elektronikus műsorújság, a műsorok késleltetése és visszanézése az összes csatornán, a beépített videomagnó, amellyel a műsorokat egy gombnyomással vagy a műsorújságban kijelölhetően lehet rögzíteni, továbbá a gyerekzár és sok más interaktív lehetőség.

Így mód nyílik az éppen futó műsor megállítására és későbbi folytatására, a már nézett adásban való visszatekerésre, a jelenetek megismétlésére, illetve tetszőleges műsor rögzítésére összesen körülbelül 90 óra időtartamban. A felhasználói felület többféle formában rugalmasan testre szabható, továbbá a műsor közben más csatornákba is betekintést lehet nyerni a „kép a képben” megoldással – és mindezt számítógép használata nélkül, bármely televíziós készüléken.

Teszt után nyilvános próba

A T-Online hazánkban először kezdte meg az IPTV-szolgáltatás bevezetésére való felkészülést 2005 őszén. A jelentős hálózati, platform- és tartalomfejlesztésekkel párhuzamosan a belső műszaki tesztek 2006 tavaszán kezdődtek el: a tesztüzem eddig több mint 200 felhasználóval és 42 televíziós csatornával zajlott. Jelenleg már az IPTV platform és a végberendezések második generációja üzemel. A vállalat a szolgáltatás kipróbálását Budapesten, Debrecenben, Nyíregyházán, Pécsett, Székesfehérváron és Zalaegerszegen kínálja fel a meglévő ADSL-ügyfelei egy részének.

A szolgáltató a fenti városokban élő ADSL-előfizetőit várhatóan e-mailben értesíti majd az elkövetkező napokban a lehetőségről, amelynek kihasználásához elegendő jelezni az igényt. Az IPTV ezt követően ingyenesen használható, a T-Online csupán visszajelzést kér majd az ügyfelektől a szolgáltatással kapcsolatban – tudtuk meg a szolgáltatótól. A próbaüzemre rendelkezésre álló hardverek száma azonban korlátozott.

Az év végéig több ezer IPTV-végpont beüzemelése, valamint a tartalmi kínálat és a kiszolgált területek további bővítése várható. A hazánkban még újnak számító IPTV csomag 48 digitális tévécsatornával – közöttük a két legnagyobb hazai kereskedelmi csatornával és négy prémium mozicsatornával – és több száz mozifilmből álló videotéka-választékkal indul.

Széles sávon

A vállalat a szolgáltatás iránt érdeklődő előfizetőit olyan ADSL technológiával szolgálja ki, amely elegendő sávszélességet biztosít két párhuzamos, MPEG4 kódolású tévéadásfolyam (stream) átvitelére az internet használat mellett. A T-Home szolgáltatást az ADSL-csomagokhoz kínálják majd: az ADSL-vonalon az internetelérést routerrel, vezeték nélküli hálózattal (wifi), míg az IPTV-szolgáltatást az ADSL-hálózaton keresztül érkező digitális jelfolyamot a tévére átalakító set-top box készülékkel és távirányítóval együtt biztosítják majd.

Azóta történt

Előzmények