Budán már tesztelik az IPTV-t

A T-Online Magyarország április közepén megkezdte az IP-alapú televíziós szolgáltatás műszaki tesztjét – közölte ma az internetszolgáltató. Az IPTV teljesen új tévézési élményt ígér, hiszen a már megszokott tévénézési lehetőségen túl az előfizetők olyan új tartalmi szolgáltatásokat is kipróbálhatnak, mint a digitális videotéka (VOD – Video On Demand), a műsorfelvevő (PVR – Personal Video Recorder), az elektronikus műsorújság (EPG), a szünetfunkció (timeshift), a gyerekzár és az egyéb interaktív lehetőségek. Első lépésben Budapest XI. kerületében 500 felhasználó számára nyílt meg az új platform kipróbálásának lehetősége.

Bár az IPTV az interneten keresztüli műsortovábbítást jelenti, számítógép mégsem kell hozzá – a rendszer kulcsa egy úgynevezett set-top-box, amely az ADSL-hálózaton keresztül érkező digitális IP-jelfolyamot alakítja át a hagyományos televíziókészüléken nézhető műsorrá. A szolgáltatás igénybevétele esetén a korábban megszokott ADSL-modem helyett egy ún. home gatewayt, vagyis egy többfunkciós, univerzális hálózati eszközt telepítenek, amely ellátja az útválasztás (routing) funkciót, azaz nem csak a set-top-box egységet csatlakoztatja a hálózatra, hanem egy internetezésre képes számítógépet, egy újabb set-top-box készüléket, illetve akár IP-telefont is. A home gateway beépített tűzfallal és WLAN modullal is rendelkezik.

Az IPTV technológia lényege, hogy a tartalom az internetprotokollra épülő széles sávú hálózaton érkezik. A T-Online jelenlegi konfigurációjában – az internetezésre használt sávszélességen túl! – körülbelül 2,5 Mbit/s letöltési sebesség szükséges egy set-top-box kiszolgálásához.

Mit tud?

A set-top-box egység kezelése nem bonyolultabb egy videomagnóénál – áll a szolgáltató közleményében. A szolgáltatások a televízió képernyőjén, a tévéműsor felett megjelenő menürendszer segítségével érhetők el. Az elektronikus műsorújság nem csak a csatornák aktuális műsorkínálatát mutatja be, hanem lehetővé teszi, hogy az újságban található műsorokat a felhasználó időzített felvételre is beállíthassa. Ugyanígy az is megoldható, hogy ha valaki lemarad egy élő műsorról, a set-top-box készülék segítségével – nagy kapacitású merevlemezre – rögzítse az adást. Ezt az adattároló funkciót használja fel a készülék úgynevezett timeshift képessége is: általa élő adás közben is „megállíthatóvá” válhat a műsor, így amikor a néző folytatni kívánja a tévézést, a műsor ugyanarról a pontról indul tovább, ahol azt korábban abbahagyta, mivel eközben a készülék rögzítette az adást. Ezek mellé társul a videotéka, amelynek segítségével komplett mozifilmeket lehet megrendelni és lejátszani.

A rendszer funkciói között fontos szerepet játszik a PIN kódos védelem. Ez a vásárláshoz, a számlainformációk lekéréséhez vagy éppen a csomagmódosításhoz elengedhetetlen. Ugyancsak PIN kóddal vezérelhető a gyermekzár funkció, amelynek segítségével bizonyos televíziós és videotéka-tartalmak elzárhatók a gyerekek elől.

A T-Online Magyarország az IPTV-szolgáltatást a Microsoft IPTV platform segítségével biztosítja, amelyet az internetszolgáltató arculatához alakítva, magyar nyelvű felülettel bocsát a felhasználók rendelkezésére.

Azóta történt

Előzmények