Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • shabbarulez

  őstag

  Azért dícsértes, úgy tűnik megvan végre az első fecske közösségi optikai FTTx projectre Mo-on, már épp ideje volt. Most már csak az a kérdés mikor lesz meg az első fecske ami már nem csak bejelenti a hálózati terveit, hanem már túl is lesz a kivitelezésen és működni is fog.

  Egyébként én úgy emléxem Ericsson FTTx portfóliója aktív ethernetre épül, gyanítom ez is ilyen rendszer lesz. Úgy emléxem náluk nincs x-PON termék vonal, de majd utána nézek. Ahogy emléxem az EDN-es miniDSLAM-ok termékekhez hasonló, kis portszámú aktív ethernet termékeik vannak.

 • shabbarulez

  őstag

  EDA Fiber Solutions [link]
  EFN324 [link]
  ESN410 [link]

  24 BX portos switch, 2xSFP vagy TX-es uplinkkel
  a gyűjtő switch meg 12 portos SFP, L3 képeséggekkel.

  Nem lesz ez rossz halózat ha elkészül, és nem reked meg a tervek szintjén, mint oly sok másik IT project itt kis honunkban.

 • shabbarulez

  őstag

  Nem egy nagy település ez a Bóly. [link]

  Úgy ~1200-1600 háztartás lehet a településen, attól függően mennyire elöregedett a lakosság és mennyi a nyugdíjas. Ha az összes háztartást optikára is kapcsolják akkor még mindig csak egy gyors LAN van.

  És ahogy nézem Bóly közvetlen közelében nincs igazán nagyváros ahova optikai gerincre lehetne csatlakozni. Legközelebb Mohács van, esetleg Pécs. Kérdés a project keretében odáig is kiépítenek vagy vesznek optikai csatlakzást, esetleg majd bérlik.

  Mert bérelt vonallal ellátni ezt az 1200-1600 háztartást, főleg ha annak reálisan csak harmada vagy negyede lesz broadband előfizető, nem igazán lehet túl nagy kapacitással megtáplálni, márcsak a bérleti díj nagysága és a várható előfizetői bevételek miatt. 300-400 ügyfélnél 10-20Mbps-nél nem igazán fér bele több az anyagi keretbe, ezer ügyfélnél talán a 100Mbps még beleférhet, bár vidéken roszabbak a kondíciók.

  Nem igazán látok rációt IPTV-re egy ilyen kis közössére, egy IPTV headed bekerülési költsége 100 milliós tétel, ezt ilyen kevés előfizető sosem termeli ki. Ha meg távolról érkezne harmadik szolgáltató IPTV headendjéről a jel ahhoz meg igen komoly sávszél kapacitás kell. Azt bérelni ilyen kevés ügyfélre megint anyagi csőd.

  Azért kíváncsi lennék a project részleteire, hogy is gondolják ezt pontosan, mert első blikkre nem tűnik túl életképesnek az egész elgondolás a Bólyi környzetbe ágyazva.

 • shabbarulez

  őstag

  Ebben a PDF-ben a 168. oldaltól van szó a projectről [link]

  Egyik pontban ez található:
  - 1250+20% végpontos aktív optikai hálózat tervezése és kiépítése
  - 1db 3play(IPTV,internet,telefon) szolgáltató központ tervezése és kiépítése
  - 1250+20% optikai előfizetői végberendezés és 1600+20% IP Set Top Box(STB) szállítása és rendszerbe állítása.

  A csúnya anyagiakról nem találni infót, sem a kivitelezés határidejáről. Egy olyan részt láttam hogy EU-s támogatás vagy hasonló nincs ehhez a projecthez. Hogy az önkormányzat ezt miből finanszírozza meg az számomra nagy talány.

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés