Tesztüzemben egy hazai internetes tévé

Elindult ma egy hazai, interneten továbbított televíziós adás. Az egyelőre tesztüzemben működő – de decemberben már „élesben” futó – megoldás alapját a japán Allied Telesis hálózati eszközgyártó termékei adják. A most kiépített rendszer még világszerte újdonságnak számít. Alapjait a japán vállalat és egy osztrák fejlesztőcég, az Ocilion közös munkája teremtette meg. A kész megoldást is Ausztriában, az Ocilion saját hálózatán tesztelték – fejtette ki Szuszkó László, az Allied Telesis magyar képviseletének vezetője. Amikor a fejlesztés megérett rá, hogy a széles közönség is használhassa, akkor ezt a kész megoldást vette át a TVnet, és indította el saját hálózatán – egyelőre száz végponton. Egyúttal ez az Allied Telesis első teljes triple play referenciája is hazánkban.

Az IP-alapú televíziózás elméleti lehetősége már régóta létezik. Ennek ellenére eddig még nem nagyon voltak kész rendszerek ennek szolgáltatási szintű ellátására. Az Allied Telesis infrastruktúrából (iMap platform, illetve különböző gatewayek és kapcsolók) és az Ocilion alkalmazásából fejlesztett megoldás ezt az igényt elégíti ki, kulcsrakész formában. A technológia DSL-en, optikai hálózatokon és hagyományos ethernet hálózaton is működik, így bárki számára elérhető.

Használatához az internet-előfizetésen kívül semmi másra nincs szükség, mint egy set-top-box-nak nevezett eszközre. Ez tulajdonképpen egy beltéri egységhez hasonló doboz, egy távirányítóval, melybe „bemegy” az internet, és „kijön” a szabványos TV-csatlakozó, "benne" a digitális csatornák. Számos pluszszolgáltatás élvezhető ennek révén, így például egy műsorban szereplő film 24 órán belül bármikor megtekinthető (time shifting), de épp ilyen könnyedén hozható létre online videotéka vagy zenetár is. Mindezt hangsúlyosan anélkül, hogy a tévékészüléken, a boxon és az interneten kívül bármire szükség lenne. Tehát adott esetben ehhez még számítógép sem kell. A set-top-box nem tartalmaz merevlemezt vagy írható memóriát, az adatokat központi szervereken tárolják a szolgáltatók, és jelszóval védetten érhetik el az előfizetők. A tartalom jelentős része televíziós műsorszórás, amelyet kiegészít a filmek és videoklipek (movie on demand), valamint a zenei anyagok (music on demand) elérhetősége is.

A 25 csatornával induló próbaidőszak alatt lehetőség nyílik az IPTV technológiája által nyújtott olyan lehetőségek kipróbálására, mint például a videotéka, a zenetár, az elektronikus műsorújság vagy a már említett 24 órás time shifting szolgáltatás. Az internettévézésre vágyók decembertől Budapesten és 11 vidéki nagyvárosban köthetnek szerződést a TVnettel. Az  előfizetők minden csomaghoz egy 48 ezer forint értékű (Telsey F6 típusú) set-top-box-ot – az adások vételéhez szükséges eszközt - kapnak ajándékba.

A tesztelésben résztvevők az IPTV próbaidőszakában díjmentesen vehetik igénybe a szolgáltatást. A tesztelésre jelentkezni a TVnet honlapján található jelentkezési lap kitöltésével lehet. A cég az ügyfélvisszajelzések alapján folyamatosan alakítja majd a TVtévé menürendszerét, esetlegesen módosítja a tervezett szolgáltatási csomagokat és konstrukciókat.

Azóta történt

Előzmények