„Szupergyors” játékletöltést ígér az Awomo

A számítógépes játékterjesztés új modelljével kísérletezik egy brit vállalkozás. Amint a BBC beszámolójából kiderül, az Awomo a manapság népszerű cloud computing elvre építi szolgáltatását: az egyes szoftverek nagyobb részét a saját szerverein tárolja, így felhasználóknak csak az alapösszetevőket kell letöltenie a PC-jükre.

És hogy mindez miért jó? A vállalkozás honlapja szerint több előnye is van az új megközelítésnek. Például adott esetben sokkal hamarabb kezdhet el játszani a fanatikus gamer, ha nem kell a teljes, nem ritkán több gigabájtos telepítőfájlt letöltenie, de a kisebb telepítőméret jól jöhet a kis merevlemezkapacitással vagy adatforgalmi korlátos internet-hozzáféréssel rendelkezőknek is. Az Awomo ezen felül rendelkezik ugyanazokkal az előnyökkel, mint a digitális terjesztésre specializálódott szolgáltatások (ezek legnépszerűbbike a játékfejlesztő Valve által 2003-ban elindított Steam): a felhasználóknak bárhonnan biztosítja a hozzáférést a játékaik mindig legújabb patchekkel ellátott verzióihoz.

„Az Awomo csak a játék futtatásához szükséges alapfájlokat tölti le, a maradék tartalom letöltése a háttérben zajlik” – magyarázta a cég vezetője, Roger Walkden a BBC-nek. A bevezető promóció keretében az új felhasználók ingyen húzhatják le a három évvel ezelőtt kiadott Tomb Raider: Legend című játékot. Ennek telepítője 7,2 GB méretű, de az Awomo-tagoknak nagyjából csak egy 650 MB-os állományt kell letölteni ahhoz, hogy elkezdhessék a játékot – a letöltendő alapfájl mérete azonban függ az adott felhasználó internetes sávszélességétől.

Azt a cég is elismeri, hogy nem minden játék alkalmas az ilyen feldarabolt terjesztésre. Az Awomo az egyes programok esetében játékos-tesztelők bevonásával vizsgálja, hogy működhet-e ez a modell, és ha igen, elvégzik a szükséges optimalizációt.

Walkden szerint ez a játékterjesztés „egy szupergyors módja”, maga a rendszer pedig a játékszoftverek iTunesa. Az enyhén amatőr benyomást keltő, a kötelező „béta” címkét viselő honlap, illetve az a tény, hogy vélhetően a nagy médiavisszhang miatti érdeklődésnek köszönhetően hírünk írásának idején a weboldal elérhetetlen, azt sejteti, hogy azért van még mit dolgozni azon, hogy ez valóban így legyen.

Előzmények