Az Intel tagad

Az Intel egy 63 oldalas iratban utasította el az Advanced Micro Devices által két hónappal ezelőtt ismertetett vádakat. A delaware-i körzeti bírósághoz tegnap eljuttatott anyagban a világ legnagyobb chipgyártója – miközben határozottan síkra száll korábbi álláspontja mellett, azaz hogy üzleti gyakorlata minden tekintetben tisztességes és törvényes – azt állítja, hogy riválisa beadványa hemzseg a tényszerű hibáktól és ellentmondásoktól. A vállalat vezető jogásza, Bruce Sewell egy sajtóközleményben úgy fogalmazott, hogy az AMD saját stratégiai döntéseinek köszönheti piaci pozícióját, és nem az Intel, hanem az elhibázott lépések tehetők felelőssé a remélt sikerek elmaradásáért. Az AMD valódi célja – noha ennek éppen az ellenkezőjét állítja –, hogy az (ár)versenytől megvédje magát – állítja Sewell.

Amint arról hírt adtunk, az AMD június végén indított pert az Intel ellen. A kisebb processzorgyártó kemény hangú beadványa szerint az Intel törvénytelen módon tartott fenn monopóliumot a piacon, és a legváltozatosabb módokon próbálta riválisát a piacról kizárni, illetve lehetőségeit korlátozni.

Az AMD egyebek mellett azzal vádolja az Intelt, hogy az hatalmas kedvezmények megvonásával zsarolja ki az exkluzív partnerséget a PC-gyártóktól. A Sony például, állítja a sunnyvale-i cég, ma – noha 2002-ben még a PC-i 23 százaléka ilyen volt – az Inteltől kapott dollármillióknak köszönhetően nem forgalmaz AMD-chipes számítógépeket. Egy esetben pedig az Intel korábbi vezére, Craig Barrett személyesen utazott Tajvanra, hogy a támogatások megvonásával fenyegetve lebeszélje az Acert arról, hogy részt vegyen az Athlon 64 processzor termékbejelentési ceremóniáján, és csatlakozzon a chipet felkaroló gyártókhoz – áll a beadványban. A vádirat összesen 38 olyan gyártót és kiskereskedelmi hálózatot sorol fel, amelyek hasonló kényszerítő eszközök miatt nem kötöttek üzletet az AMD-vel.

Az AMD nem meghatározott összegű kártérítést követel, bár a cég vezetői igyekeztek hangsúlyozni: a pénznél jóval fontosabb számukra, hogy az Intel végre felhagyjon a törvényellenes taktikákkal, melyek korlátozzák a versenyt és a választási lehetőségeket, és hátráltatják az innovációt.

Azóta történt

Előzmények