Számlabélyeg helyett e-számla

Külföldi elemzők szerint az Európai Unió évente több tízmilliárd eurós bevételkiesését főképp a szervezett áfacsalások okozzák – magyar szakértők e problémára válaszul a „számlabélyeg” ötletével álltak elő. Az eddig kiszivárgott információk alapján a számlabélyeg egy tízkarakteres, betű-szám kombinációval ellátott öntapadós, hologramos, szigorú számadású bélyeg lenne, amelyet az APEH-től rendelhetnének meg a számlaadók. Segítségével – az ötlet gazdái szerint – kétséget kizáróan azonosítani lehetne a kibocsátót, mivel minden kiállított számlára fel kellene ragasztani.

A NetLock Kft., Magyarország vezető hitelesítés-szolgáltatója és PKI rendszerintegrátora szerint azonban a számlabélyeg nem nyújt hatékony védelmet a visszaélések ellen. Rózsahegyi Zsolt, a NetLock Kft. ügyvezetője úgy véli, a számlabélyeg alapvető problémája az, hogy alkalmazásával csak a számla hordozóját, azaz a papírt védenénk, nem pedig annak lényegét, vagyis a tartalmát. Mivel éppen azoknak a feltételeknek nem tesz eleget, amelyre hivatott, bevezetése gyakorlatilag szükségtelenül terhelné az adófizetők pénztárcáját. A NetLock vezetői úgy gondolják, hogy előrelépést kizárólag az elektronikus számlázás jelenthet, ahol az elektronikus aláírás és időbélyegző alkalmazása szavatolja a számlabizonylatok hitelességét, kibocsátásuk időpontját és kibocsátójuk azonosíthatóságát, valamint a számla eredeti tartalmának megőrzését.

„Ha a számlabélyeg ötlete megvalósulna, akkor az nemcsak a számlázással kapcsolatos adminisztrációt és annak költségeit növelné, hanem újabb bürokratikus akadályt jelentene az elektronikus ügyintézés, minél több területen történő alkalmazásában” – nyilatkozta Rózsahegyi. „A hologrammal ellátott papírbélyeg nem nyújt hatékony védelmet a hamisítók és a csalók ellen. Bevezetése óriási pénzeket emésztene fel és gátolná az elektronikus számlázás elterjedését is, amely olcsó és biztonságos megoldást jelent a különböző visszaélések, adócsalások visszaszorítására, mivel itt valósul meg egyidejűleg az információ hitelessége, a számlák tartalmának sértetlensége, és a számla kibocsátója is bármikor azonosítható”.

Matrica helyett hiteles e-számla

„Az elektronikus számlázásról szóló PM rendelet szerint elektronikus számla legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírással és időbélyegzővel ellátott elektronikus adat formájában, vagy elektronikus adatcsere rendszer alkalmazásával létrehozott elektronikus adat formájában bocsátható ki” – mondta Nagy Zsolt, a NetLock Kft. PKI tanácsadója. „A fokozott biztonságú elektronikus aláírással ellátott elektronikus számlák ellenőrzésekor ugyanis az adóhatóság egyértelműen megállapíthatja a kibocsátó személyazonosságát, illetve ellenőrizni tudja a számla tartalmának sértetlenségét. Az elektronikusan előállított számlához időbélyegző is kapcsolódik, így a számla meghatározott tartalommal meghatározott időpontban való létezése is kétséget kizáróan megállapítható” – tette hozzá Nagy Zsolt.

Az elektronikus bevallás informatikai környezete a nagy forgalmat bonyolító szervezeteknél már régen rendelkezésre áll, hiszen az ÁFA bevallásaikat jelenleg is elektronikusan teszik meg. Az adóbevallások számonkérhetőségét egyedül biztosítani képes hiteles elektronikus aláírás és időbélyegzés alkalmazása sem jelent újdonságot a gazdálkodóknál, hiszen a magánnyugdíjpénztárakhoz is így vallanak be az adóalanyok.

A fiktív kifizetések ellen pedig rendkívül egyszerű a védekezés, ez a be- és kifizetések párosítása. A be- és kifizetéseket értékhatárhoz kötött tételes és számonkérhető adóbevallással pontosan lehet követni. A követés és párosítás elektronikus úton egyszerűen megvalósítható. Miután a nagy forgalmú szervezetek az ÁFA bevallásaikat jelenleg is elektronikusan teszik meg, az adóbevallások számonkérhetőségének megkövetelésén, valamint a befizetési tételek követésén keresztül a sok tízmilliárd kárt okozó probléma megoldása kizárólag törvényi szabályozás kérdése.

Azóta történt

Előzmények