A NetLock lett az első fecske

A napokban megtörténő felülhitelesítés után 2006 májusától a NetLock Kft. lesz elsőként jogosult Magyarországon a közigazgatásban használható elektronikus tanúsítványok kibocsátására is, miután a Nemzeti Hírközlési Hatóság múlt héten kiadta a hivatalos nyilvántartásba vételi határozatot. Ez igazolja, hogy a NetLock Kft. Szolgáltatási Szabályzata eljárásjogi és műszaki szempontból is megfelel az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) által kibocsátott ajánlásoknak és Hitelesítési rendeknek, tanúsítványai pedig feltétel nélkül alkalmasak a közigazgatási hatósági ügyek elektronikus intézésére.

A 2005. november 1-jén hatályba lépett, a közigazgatási eljárási törvény (KET) által előírt szabályozások szerint a közigazgatási hatósági ügyek elektronikus formában történő intézéséhez már nem volt elegendő a korábban is szigorúan ellenőrzött módon kibocsátott minősített elektronikus tanúsítványok alkalmazása. A hitelesítésszolgáltató szervezeteknek azóta ugyanis szükségük van főtanúsítványuk nyilvános kulcsának közigazgatási gyökér-hitelesítésszolgáltató általi minősítésére is.

A közigazgatási gyökér-hitelesítésszolgáltató megjelenésével és az újabb minősítési eljárások bevezetésével ismét azt tapasztalhattuk, hogy a magyar elektronikus ügyintézés elterjesztése nem könnyű feladat. Amint eltűnik egy akadály az elektronikus aláírás jól bevált alkalmazásának útjából, hamarosan újabbak jelennek meg, amelyek Magyarország indokolatlan technológiai visszalépését, vagyis a PIN kód kizárólagosságát támogatják. Ez jelentősen lassítja az elektronikus ügyintézés elterjedését, és lehetetlenné teszi az elektronikus aláírási törvény és a technológia által biztosított letagadhatatlansági és számonkérhetőségi előnyöket. Ellentmond a jelenlegi APEH-gyakorlatnak, a minisztériumok eddigi bejelentéseinek, kommunikációjának, a KET rendelkezéseinek, illetve megvonja a közigazgatás ügyfeleinek választási szabadságát.

Azóta történt

Előzmények