Szabadulószobával lépett ki az irodából a GE

A fiatal informatikusjelölteket nem könnyű megszólítani, az állásbörzék nem fedik le az igényeket. A digitális átalakulás jegyében romkocsmában találkozhattunk a GE-vel.

Nagy változásokon megy keresztül a General Eletric (GE), egyre nagyobb hangsúlyt kap a digitalizáció és a szoftveres megoldások. Már nem is olyan távoli jövő, amikor az alapszintű kódolói, programozói jártasság alapfeltételnek számít olyan munkakörök betöltéséhez is, melyeknél jelenleg a szövegszerkesztési, fájlműveleti feladatokat követelik csak meg - akár ez is lehetett volna a mottója a GE Digital vezetőképző programjának. Más területeken is látszik a változás: a vállalat eddig sokkal inkább mutatta professzionális arcát, az irodák és öltönyök világát, ami mára kevésnek bizonyul. Tekintve, hogy több száz új embert vennének fel, ezért változtattak a stratégián. Kimozdulnak a saját telephelyeikről, olyan eseményeket szerveznek, mint a múlt heti IT szabadulószoba a Dobozban, amit a GE Digital és a PániQ csapata állított össze.

"Nagyon sokféle embert keresünk, most kifejezetten a fiatalokra fókuszáltunk. A GE gyakornoki programját és a vezetőképző programot népszerűsítjük - persze eddig is jártunk (és ezután is ott leszünk) az állásbörzéken, de úgy érezzük, szükség volt a megújulásra, a további nyitásra ahhoz, hogy sikeresen elérjük a célközönséget - mondta el kérdésünkre a kora estére már szinte teljesen berekedt Paál Laura, a GE Digital vezetőképző programjának regionális vezetője, akinek még szoknia kell, hogy a csöndes iroda helyett hangos zene mellett kell átadnia az információkat.


(forrás: GE) [+]

Egy népszerű romkocsma, és egy ilyen kreatív program teljesen más, mint a saját környezetünk, a direkt kommunikáció, illetve a nyílt napok prezentációi - tette hozzá. "Akik ma eljöttek, a GE alkalmazottakkal közösen oldottak meg feladatokat, kötetlenül beszélgethettek és sokkal személyesebb kapcsolatot építhettek ki, miközben ugyanúgy rengeteg információt kaptak arról, hogy mi is az a GE Digital, hogy miről szól ez a transzformáció, és hogy mit jelent nekünk az IT, a szoftver, hogyan működünk."

Alig volt hangja, mégis megpróbált minden kérdésemre válaszolni
Alig volt hangja, mégis megpróbált minden kérdésemre válaszolni (forrás: GE) [+]

Az eseményre százötven főt vártak, de már nyitásra efölött volt az érdeklődők száma. Igyekeztek a promócióval kifejezetten azokat megtalálni, akik a későbbiekben potenciális alkalmazottak lehetnek, de a hír gyorsan terjedt, és másféle irányultságú fiatalok is megjelentek, ami Paál szerint egyáltalán nem baj, mert ők is mesélnek majd a barátaiknak az élményeikről, illetve amúgy sem kizárólag csak informatikusokat keresnek. Talán éppen emiatt volt három különböző játék is, egy bizalomra és csapatépítésre erősítő, egy érzékszerveket fejlesztő, illetve a már említett IT vonatkozású. Ez utóbbi a PániQ szerint kicsit túl nehéz is lett, a résztvevő csapatok mintegy fele jutott ki időre.

Az ASCII táblát, zsebrádiót és frekvenciahangolást, bináris visszafejtést is igénylő feladatsor többeken kifogott, viszont ennek ellenére láthatóan mindenki jól szórakozott. Sőt, ketten eljutnak a GE egyik prominens európai bázisára is, megnézhetik a párizsi Digital Foundry-t.

Azóta történt

Előzmények